TA STRONA UŻYWA COOKIES...


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim systemie.
Więcej informacji w naszej "polityce prywatności"
  • labelworld
  • dizajn
  • wnętrza
  • architektura
  • sztuka
  • moda
  • wywiad
  • lifestyle
  • wydarzenia

NAJNOWSZE

  • LABEL #31. Wybieraj świadomie!

    LABEL #31. Wybieraj świadomie!

  • Szaleństwo kolorów w albumie &Living!

    Szaleństwo kolorów w albumie &Living!

  • LABEL #30. Po pierwsze pasja!

    LABEL #30. Po pierwsze pasja!

  • Jak mieszkają mężczyźni? Męskie wnętrza w najnowszym albumie &Living!

    Jak mieszkają mężczyźni? Męskie wnętrza w najnowszym albumie &Living!

  • Majówka pachnie niższymi cenami! Tylko teraz album w cenie 79zł! Przesyłka GRATIS!

    Majówka pachnie niższymi cenami! Tylko teraz album w cenie 79zł! Przesyłka GRATIS!

NAJNOWSZE

  • Przypadkowa ceramika

    Przypadkowa ceramika

  • Kafle niczym z Tulum

    Kafle niczym z Tulum

  • Niezwykła kolekcja służąca do lepienia pierogów

    Niezwykła kolekcja służąca do lepienia pierogów

  • Oryginalny materac w kształcie trumny

    Oryginalny materac w kształcie trumny

  • Ceramika z papieru toaletowego

    Ceramika z papieru toaletowego

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Kup meble z mieszkania z Airbnb

    Kup meble z mieszkania z Airbnb

  • 40 metrów z zabytkowym piecem

    40 metrów z zabytkowym piecem

  • Kolory Hockneya

    Kolory Hockneya

  • Apartament na warszawskiej Pradze

    Apartament na warszawskiej Pradze

  • Szyk w kamienicy

    Szyk w kamienicy

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Niezwykły hotel na islandzkiej lagunie

    Niezwykły hotel na islandzkiej lagunie

  • Zielone centrum handlowe w Warszawie

    Zielone centrum handlowe w Warszawie

  • Chiński hotel na łodziach

    Chiński hotel na łodziach

  • Minimalistyczna kaplica bez elektryczności

    Minimalistyczna kaplica bez elektryczności

  • Dom nad jeziorem Gowidlińskim

    Dom nad jeziorem Gowidlińskim

NAJNOWSZE

  • Portrety inspirowane kubizmem

    Portrety inspirowane kubizmem

  • Banksy stworzył nowe graffiti w Paryżu

    Banksy stworzył nowe graffiti w Paryżu

  • Warszawski plac przy Chmielnej zmieni się w deptak

    Warszawski plac przy Chmielnej zmieni się w deptak

  • Tęcza ma powrócić na Plac Zbawiciela

    Tęcza ma powrócić na Plac Zbawiciela

  • Iluzja na muralu

    Iluzja na muralu

NAJNOWSZE

  • W La Muralla Roja

    W La Muralla Roja

  • Polska moda:  nowa etyczna marka imprm

    Polska moda: nowa etyczna marka imprm

  • Aplikacja do rozpoznawania podróbek

    Aplikacja do rozpoznawania podróbek

  • Polska biżuteria inspirowana kulturą dawnych Słowian

    Polska biżuteria inspirowana kulturą dawnych Słowian

  • Kosmiczna kolekcja ubrań od NASA

    Kosmiczna kolekcja ubrań od NASA

NAJNOWSZE

  • Ikony polskiego designu powracają!

    Ikony polskiego designu powracają!

  • Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

    Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

  • Poznańska firma tworzy dom inteligenty

    Poznańska firma tworzy dom inteligenty

  • Leginsy, które sprawdzą czy dobrze ćwiczysz

    Leginsy, które sprawdzą czy dobrze ćwiczysz

  • Słomka i lakier, które pomogą wykryć tabletkę gwałtu

    Słomka i lakier, które pomogą wykryć tabletkę gwałtu

NAJNOWSZE

  • W La Muralla Roja

    W La Muralla Roja

  • W świecie portretu

    W świecie portretu

  • Drzemka na mieście

    Drzemka na mieście

  • Lody ze słodkich ziemniaków i wafelki z Oreo w McDonald’s

    Lody ze słodkich ziemniaków i wafelki z Oreo w McDonald’s

  • Pływający park z recyklingu

    Pływający park z recyklingu

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Kino Letnie na placu Europejskim powraca w nowej odsłonie

    Kino Letnie na placu Europejskim powraca w nowej odsłonie

  • RUN FOR THE OCEANS - Adidas z Parley walczy o czyste oceany!

    RUN FOR THE OCEANS - Adidas z Parley walczy o czyste oceany!

  • Konkurs na projekt grafiki dla trybu Ambient w QLED TV

    Konkurs na projekt grafiki dla trybu Ambient w QLED TV

  • MANUBA od pomorskich rzemieślników!

    MANUBA od pomorskich rzemieślników!

  • Zapisz się w historii designu… na porcelanie!

    Zapisz się w historii designu… na porcelanie!

Nowoczesna zagroda w Nowej Górce Nowoczesna zagroda w Nowej Górce Nowoczesna zagroda w Nowej Górce Nowoczesna zagroda w Nowej Górce Nowoczesna zagroda w Nowej Górce Nowoczesna zagroda w Nowej Górce Nowoczesna zagroda w Nowej Górce Nowoczesna zagroda w Nowej Górce Nowoczesna zagroda w Nowej Górce Nowoczesna zagroda w Nowej Górce

źródło: https://www.studiogab.net/1
fot. Piotr Grabowski, Anna B.Gregorczyk

Zdjęcia na pełnym ekranie

Nowoczesna zagroda w Nowej Górce

Zapraszamy do Nowej Górki, gdzie na malowniczej polanie powstał wyjątkowy dom. Za jego projekt odpowiadają architekci z młodej polskiej pracowni – studia Gab. Gęsty, iglasty las, łąki pokryte dziką zielenią oraz pola z rosnącym, złocącym się w świetle zbożem stanowiły wyjątkowy i wymagający kontekst.



Jak mówią architekci, realizacja to próba zmierzenia się z archetypiczną formą domu z dwuspadowym dachem oraz nawiązanie dialogu z otoczeniem. Układ dwóch prostopadle ustawionych względem siebie brył charakterem zabudowy nawiązuje do typowej zagrody wiejskiej. Dwuspadowe dachy pozwalają wtopić się budynkom w otoczenie. Właścicielami tego projektu jest dojrzałe małżeństwo, którego czwórka dzieci właśnie wyprowadziła się ze starego, dużego domu rodzinnego. Chcąc uniknąć architektonicznych przeszkód, architekci zdecydowali się na układ parterowy bez jakichkolwiek progów, czy schodów. Nowy dom w założeniu miał być możliwie mały i kompaktowy, przez co energooszczędny i ekonomiczny.



Symetryczny układ sypialni, pozwala rozdzielić część gościnną od prywatnej, tworząc z pokoju dziennego centralne miejsce spotkań. Betonowy, otwarty z dwóch stron kominek pełni rolę serca domu, skupiającego wokół siebie życie domowników.



Ze względu na wyjątkowe otoczenie, celem architektów było maksymalne otwarcie części dziennej domu na zewnątrz. Wprowadzenie dużych przesuwnych okien pozwala uczynić z ogrodu dodatkowa przestrzeń dzienną domu. Dwa tarasy, jeden zawsze słoneczny, drugi zacieniony dają komfort przebywania na dworze o każdej porze roku. Przesuwne okiennice zapewniają poczucie intymności. Latem otwierając okna i zamykając okiennice, można stworzyć przyjemną zacienioną przestrzeń, która jest dodatkowo naturalnie przewietrzana dzięki odstępom pomiędzy deskami. Wszystkie okna w domu zostały starannie rozmieszczone, tak by widok z nich był jak najciekawszy. Drewniane wewnętrzne ramy dodatkowo kadrują obraz. Parapety znajdujące się na wysokości siedziska pełnią rolę ławki.



Naturalna kolorystyka otoczenia: intensywna zieleń lasu, błękit nieba, żółć zboża latem, brąz zaoranych pół zimą, byłby punktem wyjścia w doborze odpowiednich materiałów. Materiały naturalne, miękkie i ciepłe okazały się jedyną słuszną drogą. Dom stara się nie konkurować z otoczeniem, jedynie wyciągać jego najważniejsze cechy i nawiązać dialog. Elewacje budynków wykonane są z pionowo ustawionych desek sosnowych. Drewno z czasem płowiejąc, nabiera coraz to bardziej szlachetnego odcienia. Dach pokryty jest ceramiczną, czerwoną dachówką, układaną w sposób klasyczny. Wszystkie elementy obróbek blacharskich, drzwi i okien mają odcień eleganckiej szarości.



Dom został wyróżniony w dorocznym konkursie na Nagrodę SARP 2016. Jak uzasadniło werdykt jury: „Jury doceniło jasność idei i konsekwencję realizacji domu jednorodzinnego w otwartym krajobrazie, gdzie bogactwo walorów jego otoczenia, świadomie docenione przez autorów, stanęło u podstaw powstania formy prostej, powściągliwej, w swej lapidarności wręcz archetypicznej.



Dom emanuje harmonią z otaczającą go przyrodą, zaś harmonia ta przeniesiona na funkcję dała składność jego wnętrza taką, że łatwość i prostota życia w nim wydaje się być oczywista. Takiego właśnie życia jakie wymarzył sobie w tym domu inwestor. W osiągniętym efekcie nie sposób nie zauważyć dziesiątek godzin wspólnych narad – tego czasu inwestora i architekta spędzonego nad projektem razem, by stał się lepszy, idealnie nieomal dopasowany do tak trudnych do wyrażenia przez inwestora, ale przecież koniecznych do pojęcia przez architekta potrzeb. Ten dom to materializacja tak osiągniętego porozumienia.”




  • UG
siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage    PL EN