TA STRONA UŻYWA COOKIES...


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim systemie.
Więcej informacji w naszej "polityce prywatności"
  • labelworld
  • dizajn
  • wnętrza
  • architektura
  • sztuka
  • moda
  • wywiad
  • lifestyle
  • wydarzenia

NAJNOWSZE

  • Stylowa Polska w najnowszym albumie &Living!

    Stylowa Polska w najnowszym albumie &Living!

  • LABEL #23 – NASI MISTRZOWIE

    LABEL #23 – NASI MISTRZOWIE

  • Font stworzony z podpisów artystów

    Font stworzony z podpisów artystów

  • Najpiękniejsze wnętrza w albumie &Living!

    Najpiękniejsze wnętrza w albumie &Living!

  • Dizajn pod choinkę: książki

    Dizajn pod choinkę: książki

NAJNOWSZE

  • Szafka pochłaniająca hałas

    Szafka pochłaniająca hałas

  • Dizajn+kuchnia: Ekspetymentalna gastronomia duetu Steinbeisser

    Dizajn+kuchnia: Ekspetymentalna gastronomia duetu Steinbeisser

  • Pawilon Polski w Wenecji

    Pawilon Polski w Wenecji

  • Poniedziałki z polskim dizajnem: Besign Lighting

    Poniedziałki z polskim dizajnem: Besign Lighting

  • Ładny śrubokręt

    Ładny śrubokręt

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Drewno i beton

    Drewno i beton

  • Wnętrza, w których króluje zieleń

    Wnętrza, w których króluje zieleń

  • Pastelowo w Tel Avivie

    Pastelowo w Tel Avivie

  • Cukiernia Ladurée według projektu Indii Mahdavi

    Cukiernia Ladurée według projektu Indii Mahdavi

  • Oaza kobiecości

    Oaza kobiecości

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Wieżowiec zawieszony na asteroidzie

    Wieżowiec zawieszony na asteroidzie

  • Warszawski port w nowej odsłonie

    Warszawski port w nowej odsłonie

  • Niezwykły wieżowiec w Nowym Jorku

    Niezwykły wieżowiec w Nowym Jorku

  • Niezwykły dom z kontenerów

    Niezwykły dom z kontenerów

  • Wirtualny spacer po pawilonie projektu Miesa van der Rohe

    Wirtualny spacer po pawilonie projektu Miesa van der Rohe

NAJNOWSZE

  • Muzeum Sztuki Nowoczesnej już otwarte!

    Muzeum Sztuki Nowoczesnej już otwarte!

  • Instalacja z nieskończoności

    Instalacja z nieskończoności

  • Nowa identyfikacja wizualna CSW Zamek Ujazdowski

    Nowa identyfikacja wizualna CSW Zamek Ujazdowski

  • Renesansowe kolaże

    Renesansowe kolaże

  • Abstrakcyjne graffiti

    Abstrakcyjne graffiti

NAJNOWSZE

  • Reserved plagiatuje polską markę?

    Reserved plagiatuje polską markę?

  • Biurowe akcesoria od &Other Stories

    Biurowe akcesoria od &Other Stories

  • Rewelacyjna sesja klasycznej męskiej kolekcji Mateusza Pukło

    Rewelacyjna sesja klasycznej męskiej kolekcji Mateusza Pukło

  • Dior i Louis Vuitton wkrótce dostępne online

    Dior i Louis Vuitton wkrótce dostępne online

  • Sportowy hidżab od Nike

    Sportowy hidżab od Nike

NAJNOWSZE

  • Designerska zastawa na pokładzie samolotów

    Designerska zastawa na pokładzie samolotów

  • Na własnych zasadach

    Na własnych zasadach

  • Dotykowy ekran w MacBooku

    Dotykowy ekran w MacBooku

  • Lokalny: poskładaj sobie miasto!

    Lokalny: poskładaj sobie miasto!

  • Pokusa nieśmiertelności - identyfikacja festiwalu Przemiany

    Pokusa nieśmiertelności - identyfikacja festiwalu Przemiany

NAJNOWSZE

  • Samościeląca się kołdra

    Samościeląca się kołdra

  • EDIE – sprytne stojaki rowerowe polskiego wynalazcy

    EDIE – sprytne stojaki rowerowe polskiego wynalazcy

  • Hotel miodem płynący

    Hotel miodem płynący

  • Alarm w pierścionku

    Alarm w pierścionku

  • Biurowe akcesoria od &Other Stories

    Biurowe akcesoria od &Other Stories

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Pawilon Polski w Wenecji

    Pawilon Polski w Wenecji

  • Hydra najlepszym projektem konkursu Future Living Award 2016!

    Hydra najlepszym projektem konkursu Future Living Award 2016!

  • Snøhetta w Polsce – live streaming wykładu!

    Snøhetta w Polsce – live streaming wykładu!

  • Botaniczny trend wkracza do kuchni, czyli kulinarno-ogrodnicze warsztaty

    Botaniczny trend wkracza do kuchni, czyli kulinarno-ogrodnicze warsztaty

  • Premiera kolekcji dywanów Rawline Scala duńskiej marki EGE

    Premiera kolekcji dywanów Rawline Scala duńskiej marki EGE

Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach Wyjątkowy hotel na Mazurach

źródło: Materiały prasowe

Zdjęcia na pełnym ekranie

Wyjątkowy hotel na Mazurach

Jak przyznaje architekt - Bogusław Barnaś z pracowni BXBstudio Bogusław projektując ten budynek poszukiwał formy, która efektywne wykorzysta potencjał działki, jej nasłonecznienie, potencjał widokowy oraz dopuszczalny metraż.

Decyzja o asymetrycznym umieszczeniu korytarza w stosunku do osi budynku pozwoliła zwiększyć liczbę południowych apartamentów posiadających otwarcie widokowe na pobliskie jezioro. Wprowadzenie antresoli dla większości apartamentów hotelowych znacznie zwiększyło ich metraż oraz przestronność. Zielone tarasy przy pokojach hotelowych podnoszą ich jakość, mieszkańcom zapewniają intymność, a dodatkowo poprawiają bilans powierzchni biologicznie czynnej na działce. Parter obiektu został zaprojektowany w taki sposób, aby umożliwiał elastyczną aranżację pomieszczeń dla preferowanej funkcji. Tutaj umieszczono strefę wejściową z recepcją, bagażownię z zapleczem, administrację i zaplecze pracowników, sale konferencyjne, restaurację, bar, whisky room, bawialnię, zaplecze kuchenne, spa oraz toalety. Aby efektywnie wykorzystać dopuszczalny metraż obiektu, wprowadzono kondygnację podziemną mieszczącą parkingi, część techniczną oraz gabinety zabiegowe spa.

Ten kilku-kondygnacyjny budynek hotelu nawiązuje stylistyką do lokalnej zabudowy Mazur, zarówno poprzez stylistykę dachu, zastosowany materiał, jak również dynamiczny układ konstrukcji parteru, inspirowany tradycyjnym murem pruskim. Charakterystyczna dynamiczna linia słupów współgra kompozycyjnie z linią dachu. Czerwona cegła nawiązuje do tradycyjnego materiału budowlanego tego regionu, a poprzez różne wariacje jej ułożenia, kreuje interesującą rzeźbę fasady.

Projektowany obiekt nawiązuje dialog z otaczającą przestrzenią, rozległym jeziorem i specyfiką tego regionu Polski. Zastosowane rozwiązania projektowe mają zapewnić mu ponadczasowość oraz korzystny proces starzenia budynku.

HOTEL MAZURY


Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Taczalska, Anna Hydzik, Natalia Bryzek, David Hernandez Martin
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Polska
Data: 2016
Powierzchnia: 3232m2

Autor:

Bogusław Barnaś (BXBstudio)
Ukończył Architekturę na PK oraz FH Muenster w Niemczech. W 2009 założył BXBstudio skupiając doświadczenie zdobyte m.in w Londynie u Normana Fostera. Wykłada na KAAFM. w 2014 Zaliczony do grona 20 najbardziej utalentowanych młodych architektów świata wg wydawnictwa Wallpaper*. W 2015 w gronie 15 najlepszych polskich architektów przed czterdziestką wg Property Design.

www.BXBstudio.com


siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage    PL EN