TA STRONA UŻYWA COOKIES...


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim systemie.
Więcej informacji w naszej "polityce prywatności"
  • labelworld
  • dizajn
  • wnętrza
  • architektura
  • sztuka
  • moda
  • wywiad
  • lifestyle
  • wydarzenia

NAJNOWSZE

  • Szaleństwo kolorów w albumie &Living!

    Szaleństwo kolorów w albumie &Living!

  • LABEL #31. Wybieraj świadomie!

    LABEL #31. Wybieraj świadomie!

  • LABEL #30. Po pierwsze pasja!

    LABEL #30. Po pierwsze pasja!

  • Jak mieszkają mężczyźni? Męskie wnętrza w najnowszym albumie &Living!

    Jak mieszkają mężczyźni? Męskie wnętrza w najnowszym albumie &Living!

  • Majówka pachnie niższymi cenami! Tylko teraz album w cenie 79zł! Przesyłka GRATIS!

    Majówka pachnie niższymi cenami! Tylko teraz album w cenie 79zł! Przesyłka GRATIS!

NAJNOWSZE

  • Surrealizm w IKEA

    Surrealizm w IKEA

  • „Archisutra” – Kamasutra dla architektów

    „Archisutra” – Kamasutra dla architektów

  • Spersonalizowane „wyspy wypoczynku”

    Spersonalizowane „wyspy wypoczynku”

  • Radość z jazdy podniesiona do potęgi X.

    Radość z jazdy podniesiona do potęgi X.

  • Róż i zieleń

    Róż i zieleń

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Loft miłośników kotów

    Loft miłośników kotów

  • Sztukateria na pierwszym planie

    Sztukateria na pierwszym planie

  • Mieszkanie w zabytkowej kamienicy w Wilnie

    Mieszkanie w zabytkowej kamienicy w Wilnie

  • Nowojorski loft w czerni i bieli

    Nowojorski loft w czerni i bieli

  • Design, który nigdy nie wychodzi z mody

    Design, który nigdy nie wychodzi z mody

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Schronienie na Islandii

    Schronienie na Islandii

  • Minimalistyczny McDonald’s w Chicago

    Minimalistyczny McDonald’s w Chicago

  • Perani i Manenti wprowadzają różnorodność do wizualizacji architektonicznych

    Perani i Manenti wprowadzają różnorodność do wizualizacji architektonicznych

  • Fiński domek

    Fiński domek

  • Ratusz, który spina dwa brzegi rzeki

    Ratusz, który spina dwa brzegi rzeki

NAJNOWSZE

  • Wyszukiwarka prawdę Ci powie

    Wyszukiwarka prawdę Ci powie

  • Oskar Zieta pompuje stal

    Oskar Zieta pompuje stal

  • Vans stworzy kolekcję wraz z Muzeum van Gogha

    Vans stworzy kolekcję wraz z Muzeum van Gogha

  • W Poznaniu odbędzie się wystawa gwiazdy światowej fotografii

    W Poznaniu odbędzie się wystawa gwiazdy światowej fotografii

  • Portrety inspirowane kubizmem

    Portrety inspirowane kubizmem

NAJNOWSZE

  • Wikipedia stworzyła własną kolekcję ubrań

    Wikipedia stworzyła własną kolekcję ubrań

  • Nowa identyfikacja wizualna Burberry

    Nowa identyfikacja wizualna Burberry

  • FLYN x LANGE

    FLYN x LANGE

  • Vans stworzy kolekcję wraz z Muzeum van Gogha

    Vans stworzy kolekcję wraz z Muzeum van Gogha

  • H&M wypuszcza kolekcję zapachów

    H&M wypuszcza kolekcję zapachów

NAJNOWSZE

  • Ikony polskiego designu powracają!

    Ikony polskiego designu powracają!

  • Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

    Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

  • Poznańska firma tworzy dom inteligenty

    Poznańska firma tworzy dom inteligenty

  • Leginsy, które sprawdzą czy dobrze ćwiczysz

    Leginsy, które sprawdzą czy dobrze ćwiczysz

  • Słomka i lakier, które pomogą wykryć tabletkę gwałtu

    Słomka i lakier, które pomogą wykryć tabletkę gwałtu

NAJNOWSZE

  • Minimalistyczny McDonald’s w Chicago

    Minimalistyczny McDonald’s w Chicago

  • Logo Supreme na pierwszej stronie New York Post

    Logo Supreme na pierwszej stronie New York Post

  • IKEA będzie dostarczać towar w zasilanych energią słonecznych rikszach

    IKEA będzie dostarczać towar w zasilanych energią słonecznych rikszach

  • Radość z jazdy podniesiona do potęgi X.

    Radość z jazdy podniesiona do potęgi X.

  • Muzeum Wiktorii i Alberta stworzyło kolekcję bielizny

    Muzeum Wiktorii i Alberta stworzyło kolekcję bielizny

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Kino Letnie na placu Europejskim powraca w nowej odsłonie

    Kino Letnie na placu Europejskim powraca w nowej odsłonie

  • RUN FOR THE OCEANS - Adidas z Parley walczy o czyste oceany!

    RUN FOR THE OCEANS - Adidas z Parley walczy o czyste oceany!

  • MANUBA od pomorskich rzemieślników!

    MANUBA od pomorskich rzemieślników!

  • Zapisz się w historii designu… na porcelanie!

    Zapisz się w historii designu… na porcelanie!

  • Gdynia Design Days coroczny międzynarodowy festiwal, startuje 6.07!

    Gdynia Design Days coroczny międzynarodowy festiwal, startuje 6.07!

Zdjęcia na pełnym ekranie

Bar Gdański w Warszawie

Zapraszamy Was do popularnego w Warszawie baru mlecznego – „Baru Gdańskiego”. Niedawno dzięki architektom z pracowni Sojka Wojciechowski przeszedł znaczną metamorfozę.

Jak mówią architekci, jest to już kolejny projekt baru mlecznego, który realizują z tym samym inwestorem - Kamilem Hagemajerem. Pierwszy był „Bar Prasowy”. W przypadku „Prasowego” bardzo zależało im na nawiązaniu do charakterystycznego, pierwotnego wystroju. Stąd oryginalna posadzka, potężna czarna ściana z literami, nawiązująca do ściany z czarnego lakierowanego szkła, która była pierwotnie w barze, klasyczne stoliki z obrusami, klasyczne krzesła.



- „W przypadku „Gdańskiego” oryginalny wystrój wnętrza nie był na tyle ciekawy (co uznaliśmy wspólnie z inwestorem), żeby na siłę go odtwarzać.” - opowiadają architekci. W zamian postanowiono pobawić się formą. Zaczęto od ustalenia ciągu komunikacyjnego biegnącego od lewej do prawej strony lokalu. Postanowiono zaznaczyć symbolicznie przejście od starego (wejście) do nowego (reszta lokalu). Dlatego część pierwsza pomalowana jest w całości charakterystyczną dla oryginalnego wystroju farbą w kolorze żółtym. Nowa część jest sterylna, czysta, biało-czarna. Obszar na ścianach, który pierwotnie był wyłożony płytką ceramiczną w kolorze niebieskim został odkuty do surowej cegły.



W projekcie wykorzystane zostały popularne obecnie materiały, stal, surowa cegła, sklejka, neony. Klasyczne stoliki zastąpiła stalowa konstrukcja w centralnej części lokalu z charakterystycznym oświetleniem leżącym na siatce na niej. Na środku znalazł się tez popularny „social table" rozciągnięty pomiędzy dwoma słupami konstrukcyjnymi. W pierwotnym projekcie architekci chcieli użyć więcej roślin, paprotek, które były cichym bohaterem wnętrza starego Gdańskiego. Na prośbę inwestora ograniczono je do minimum i ich miejsce znalazło się właśnie w centralnej konstrukcji.



W nowej części wszystkie napisy informacyjne wykonane są z popularnych neonów z wykorzystaniem współczesnych czcionek. W części "starej" napisy odkute są w tynku i pomalowane tą sama żółtą farbą. - „Zachowaliśmy kilka oryginalnych elementów jak posadzka, czy oprawy sufitowe. Chcieliśmy stworzyć współczesną formę baru, jadalni bez oczywistych odniesień do historii czy do symboli mleka i krowy. Jednocześnie pobawiliśmy się formą żeby stworzyć coś oryginalnego (mimo zastosowania popularnych współczesne materiałów), odróżniającego się od wszystkich industrialno-lofotwych wnętrz, które dominują w wystroju obecnie projektowanych restauracji.” - dodają architekci.




  • UG
siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage    PL EN