TA STRONA UŻYWA COOKIES...


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim systemie.
Więcej informacji w naszej "polityce prywatności"
Wystawa LABEL magazine w Muzeum Plakatu w Wilanowie
  • labelworld
  • dizajn
  • wnętrza
  • architektura
  • sztuka
  • moda
  • wywiad
  • lifestyle
  • wydarzenia

NAJNOWSZE

  • Polska rozkochana w retro. Nowy album &Living!

    Polska rozkochana w retro. Nowy album &Living!

  • 100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

    100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Kraków Kazimierz

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Kraków Kazimierz

  • LABEL #37 Świętuj z nami rajskie 7 lat!

    LABEL #37 Świętuj z nami rajskie 7 lat!

  • „W projektowaniu bardzo ważne jest myślenie i chwytający za serce pomysł. Rozmowa z Kasią Stanny

    „W projektowaniu bardzo ważne jest myślenie i chwytający za serce pomysł. Rozmowa z Kasią Stanny

NAJNOWSZE

  • Rolety – komfort i klimat

    Rolety – komfort i klimat

  • Warsaw Home – otwarcie czwartej edycji targów wnętrz już wkrótce

    Warsaw Home – otwarcie czwartej edycji targów wnętrz już wkrótce

  • Okiełznać ogień w kuchni…

    Okiełznać ogień w kuchni…

  • Bezdomne psy na etykietach lemoniady

    Bezdomne psy na etykietach lemoniady

  • Bajtlik zaprojektował narty na Everest

    Bajtlik zaprojektował narty na Everest

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Lodówka szyta na miarę

    Lodówka szyta na miarę

  • Cukiernia SweetFit & Eat w Białymstoku

    Cukiernia SweetFit & Eat w Białymstoku

  • Bądź „in bed” z NatureBed

    Bądź „in bed” z NatureBed

  • Krakowski akademik

    Krakowski akademik

  • Przytulne mieszkanie na warszawskim Żoliborzu

    Przytulne mieszkanie na warszawskim Żoliborzu

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Dom inspirowany filmem Romana Polańskiego

    Dom inspirowany filmem Romana Polańskiego

  • Marsjański dom do wynajęcia

    Marsjański dom do wynajęcia

  • Kolorowy minimalizm

    Kolorowy minimalizm

  • Chatka do podziwiania widoku

    Chatka do podziwiania widoku

  • Mieszkania w wiszących kapsułach

    Mieszkania w wiszących kapsułach

NAJNOWSZE

  • „W projektowaniu bardzo ważne jest myślenie i chwytający za serce pomysł. Rozmowa z Kasią Stanny

    „W projektowaniu bardzo ważne jest myślenie i chwytający za serce pomysł. Rozmowa z Kasią Stanny

  • Złoty sedes za milion funtów skradziony

    Złoty sedes za milion funtów skradziony

  • W Warszawie powstanie mural z prehistorycznym słoniem

    W Warszawie powstanie mural z prehistorycznym słoniem

  • Intensywny, przytłaczający i przesycony świat młodych kobiet

    Intensywny, przytłaczający i przesycony świat młodych kobiet

  • Mapa poznańskich murali

    Mapa poznańskich murali

NAJNOWSZE

  • Hexeline - kolekcja jesień-zima 2019/2020

    Hexeline - kolekcja jesień-zima 2019/2020

  • Blisko trzydzieści pracowni rzemieślniczych otworzy się na nocne zwiedzanie i warsztaty

    Blisko trzydzieści pracowni rzemieślniczych otworzy się na nocne zwiedzanie i warsztaty

  • Kolekcja COS inspirowana Bauhasem

    Kolekcja COS inspirowana Bauhasem

  • Kolekcja Re.Design od Reserved

    Kolekcja Re.Design od Reserved

  • Magda Butrym w Redford & Grant

    Magda Butrym w Redford & Grant

NAJNOWSZE

  • Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

    Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

  • Loft w Tel Avivie

    Loft w Tel Avivie

  • Zielone oazy

    Zielone oazy

  • Ikony polskiego designu powracają!

    Ikony polskiego designu powracają!

  • Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

    Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

NAJNOWSZE

  • Marka Grycan wprowadza wegańskie lody

    Marka Grycan wprowadza wegańskie lody

  • Chwile intymne

    Chwile intymne

  • Billboardy McDonald’s okazały się… hotelem dla pszczół!

    Billboardy McDonald’s okazały się… hotelem dla pszczół!

  • Monopoly stworzył nową wersję gry, w której kobiety zarobią więcej

    Monopoly stworzył nową wersję gry, w której kobiety zarobią więcej

  • Sopot rezygnuje z reklam wielkoformatowych

    Sopot rezygnuje z reklam wielkoformatowych

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Miloo Home z prestiżową nagrodą Global Innovation Awards

    Miloo Home z prestiżową nagrodą Global Innovation Awards

  • BMW i Teatr Wielki - Opera Narodowa prezentują niezwykłe wizualno-muzyczne  wydarzenie

    BMW i Teatr Wielki - Opera Narodowa prezentują niezwykłe wizualno-muzyczne wydarzenie

  • 17. Warszawskie Targi Sztuki - Prestiż Tradycja Jakość

    17. Warszawskie Targi Sztuki - Prestiż Tradycja Jakość

  • Przedłużamy termin zgłoszeń do Konkursu Wnętrze Roku SAW!

    Przedłużamy termin zgłoszeń do Konkursu Wnętrze Roku SAW!

  • Piknik Architekta…nowy projekt w świetnym stylu!

    Piknik Architekta…nowy projekt w świetnym stylu!

Dom nad polskim jeziorem Dom nad polskim jeziorem Dom nad polskim jeziorem Dom nad polskim jeziorem Dom nad polskim jeziorem Dom nad polskim jeziorem Dom nad polskim jeziorem Dom nad polskim jeziorem Dom nad polskim jeziorem Dom nad polskim jeziorem Dom nad polskim jeziorem Dom nad polskim jeziorem Dom nad polskim jeziorem

źródło: Materiały prasowe

Zdjęcia na pełnym ekranie

Dom nad polskim jeziorem

Architektura budynku podporządkowana jest sąsiedztwu mazurskiego jeziora, nad którym powstał dom. Zabudowa nie zakłóciła pejzażu otwierając transparentnie wnętrze budynku na piękno otoczenia.

Przejeżdżając drogą wzdłuż jeziora można minąć ten okazały dom niepostrzeżenie. Całość bryły wkopana w ziemię nabrzeża opadającego ku tafli wody, kryje się poniżej poziomu terenu, na którym zlokalizowana jest jedynie droga wjazdowa do garażów. Wejście do budynku odbywa się za pomocą schodów i platform. Płaska, horyzontalna maskownica kryje dach dwuspadowy, którego parametry były określone przez miejscowy plan zagospodarowania. Prostopadłościan licowany antracytowym łupkiem zlewa się z poziomem ogrodzenia działki.



Dom zaprojektowano w rzucie prostokąta o długości 50m, wykorzystując praktycznie w całości możliwości działki. Konstrukcja dostosowana jest do spadku terenu. Od strony drogi dojazdowej i wejścia budynek pozostaje enigmatyczny. Poza przeszklonym wejściem oraz oknem doświetlającym kuchnie nie posiada okien, jedynie bramy wjazdowe dla samochodów oraz łodzi. Dach zrównany z poziomem terenu pokryty jest żwirem i częściowo trawą (w pierwotnych założeniach była to woda).

Nemo house jest budynkiem parterowym. Wejście z poziomu ulicy odbywa się poprzez stopniowe obniżenie terenu z wjazdem w formie opadającej platformy z kostki granitowej. Wszystkie główne funkcje budynku rozplanowane są w układzie liniowym równolegle do linii demarkacyjnej jeziora. Funkcje dodatkowe rozmieszczone w drugiej linii budynku nie zakłócają otwarć widokowych.



Od strony jeziora budynek lekko się unosi, nadwiesza nad gruntem. Elewacje wykonano w technologii płyt wentylowanych wykończonych białym tynkiem cienkowarstwowym. Cała frontowa elewacja jest przeszklona, posiada taras - loggie, przez którą odbywa się zewnętrzna komunikacja pomiędzy poszczególnymi strefami domu.

Poprzez zatopienie bryły pod powierzchnię terenu możliwe stało się wprowadzenie w projektowanym budynku transparentnej elewacji przy jednoczesnym zachowaniu pełnej prywatności pomieszczeń. Każde z nich zyskało w ten sposób równorzędny, intymny kadr na jezioro.



Wzdłuż głównej elewacji budynek posiada dwa półotwarte atria – jedno węższe od strony części nocnej, drugie w części salonu stanowi jego przedłużenie i główne miejsce relaksu z widokiem na jezioro.

Zmniejszenie różnic terenu złagodziło zejście po nabrzeżu, dzięki czemu użytkownicy zyskali swobodę w korzystaniu z bliskości jeziora. Z tej przestrzeni wychodzą główne schody, które prowadzą do małego molo przy prywatnej plaży gdzie cumowana jest łódź.

Dom zrósł się z otoczeniem. Autor projektu Przemek Olczyk, właściciel pracowni Mobius Architekci dowiódł wyższości otoczenia nad formą w miejscu, które wymagało szczególnej wrażliwości na jego piękno. Własne ambicje i oczekiwania inwestora architekt zrealizował w projekcie powściągliwym, który podnosi estetyczną wartość miejsca, w którym powstał.




Tagi

siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage    PL EN