TA STRONA UŻYWA COOKIES...


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim systemie.
Więcej informacji w naszej "polityce prywatności"
Wystawa plakatów: LABEL Magazine x Bauhaus | Warszawa
  • labelworld
  • dizajn
  • wnętrza
  • architektura
  • sztuka
  • moda
  • wywiad
  • lifestyle
  • wydarzenia

NAJNOWSZE

  • 100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

    100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

  • Powrót do natury w najnowszym albumie &Living

    Powrót do natury w najnowszym albumie &Living

  • LABEL #36 Odkrywamy oblicza kobiecości

    LABEL #36 Odkrywamy oblicza kobiecości

  • Wystawa plakatów w Warszawie LABEL Magazine x Bauhaus

    Wystawa plakatów w Warszawie LABEL Magazine x Bauhaus

  • LABEL Magazine x Bauhaus wystawa w PURO Hotel Łódź

    LABEL Magazine x Bauhaus wystawa w PURO Hotel Łódź

NAJNOWSZE

  • Dmuchane baseny, które zmieszczą się w torbie

    Dmuchane baseny, które zmieszczą się w torbie

  • MANUBA kolekcja GDD 2019

    MANUBA kolekcja GDD 2019

  • Lody o smaku prosecco w kształcie kieliszka

    Lody o smaku prosecco w kształcie kieliszka

  • Opakowanie, z którego wyrosną rośliny!

    Opakowanie, z którego wyrosną rośliny!

  • Nowe fronty od Reform do szafek z IKEA

    Nowe fronty od Reform do szafek z IKEA

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Karta z limitem na ślad węglowy

    Karta z limitem na ślad węglowy

  • Minimalistyczny salon sukni ślubnych

    Minimalistyczny salon sukni ślubnych

  • Mieszkanie surfera

    Mieszkanie surfera

  • Mieszkanie w łódzkiej kamienicy

    Mieszkanie w łódzkiej kamienicy

  • Nowy pop-up Glossier

    Nowy pop-up Glossier

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Minimalistyczny salon sukni ślubnych

    Minimalistyczny salon sukni ślubnych

  • Zielone przystanki w Siemiatyczach

    Zielone przystanki w Siemiatyczach

  • Niezwykły glamping w Andach

    Niezwykły glamping w Andach

  • Warszawski dom z recyklingu

    Warszawski dom z recyklingu

  • Sagrada Familia w końcu dostała pozwolenie na budowę

    Sagrada Familia w końcu dostała pozwolenie na budowę

NAJNOWSZE

  • Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

    Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

  • Warszawska palma uschła

    Warszawska palma uschła

  • Polski Pawilon jedną z 5 obowiązkowych wystaw Biennale w Wenecji według brytyjsko-amerykańskiego „The Art Newspaper”

    Polski Pawilon jedną z 5 obowiązkowych wystaw Biennale w Wenecji według brytyjsko-amerykańskiego „The Art Newspaper”

  • Banksy pojawił się na Biennale w Wenecji

    Banksy pojawił się na Biennale w Wenecji

  • Na nowojorskiej aukcji padł rekord: oto najdroższe dzieło żyjącego artysty!

    Na nowojorskiej aukcji padł rekord: oto najdroższe dzieło żyjącego artysty!

NAJNOWSZE

  • Kolekcja Nike inspirowana Stranger Things

    Kolekcja Nike inspirowana Stranger Things

  • Każdy model z tej kolekcji został stworzony by kusić zmysły

    Każdy model z tej kolekcji został stworzony by kusić zmysły

  • Samoczyszczące się ubrania

    Samoczyszczące się ubrania

  • Najbardziej zrównoważone sneakersy świata

    Najbardziej zrównoważone sneakersy świata

  • Rihanna zaprezentowała pierwszą kolekcję Fenty

    Rihanna zaprezentowała pierwszą kolekcję Fenty

NAJNOWSZE

  • Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

    Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

  • Loft w Tel Avivie

    Loft w Tel Avivie

  • Zielone oazy

    Zielone oazy

  • Ikony polskiego designu powracają!

    Ikony polskiego designu powracają!

  • Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

    Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

NAJNOWSZE

  • Karta z limitem na ślad węglowy

    Karta z limitem na ślad węglowy

  • Londyński loft

    Londyński loft

  • Zielone przystanki w Siemiatyczach

    Zielone przystanki w Siemiatyczach

  • Surrealizm na śniadanie

    Surrealizm na śniadanie

  • Piękno Nowej Zelandii

    Piękno Nowej Zelandii

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Wystawa plakatów w Warszawie LABEL Magazine x Bauhaus

    Wystawa plakatów w Warszawie LABEL Magazine x Bauhaus

  • Wyjątkowa aukcja w Muzeum Sztuki Nowoczesnej wesprze uchodźców

    Wyjątkowa aukcja w Muzeum Sztuki Nowoczesnej wesprze uchodźców

  • Spolaryzowany program Gdynia Design Days 2019!

    Spolaryzowany program Gdynia Design Days 2019!

  • Warsaw Home 2019 pod hasłem „Jestem”

    Warsaw Home 2019 pod hasłem „Jestem”

  • Przemo Łukasik w ABB Living Space® Experience

    Przemo Łukasik w ABB Living Space® Experience

Dom w lesie Dom w lesie Dom w lesie Dom w lesie Dom w lesie

źródło:
Materiały prasowe

Zdjęcia na pełnym ekranie

Dom w lesie

Klementowice to miejscowość mieszcząca się na urokliwym Płaskowyżu Nałęczowskim, będącym częścią Wyżyny Lubelskiej. Teren charaktyryzuje się pofałdowanym ukształtowaniem, z dużą ilością wąwozów lessowych oraz skarp. To właśnie tam powstał niezwykły "Dom w Lesie" projektu lubelskiego studia 081architekci.

Działka pod budowę domu zlokalizowana jest w mocno zadrzewionym terenie - od frontu (północy) znajduje się droga oraz staw, które odcinają bezpośredni kontakt z innymi zabudowaniami, od tyłu (południa) rośnie gęsty las, za którym znajdują się tory kolejowe. Trudna charakterystyka terenu narzucała wiele rozwiązań projektowych, które jednocześnie były punktem wyjścia przy kształtowaniu całego założenia.



Bryła budynku została zlokalizowana w centralnej części działki. Dookoła domu stworzyła się strefa buforowa z drzew zapewniających intymność i odcięcie widokowe od sąsiadów bez budowy trwałych i wysokich ogrodzeń, które w tej lokalizacji nie współgrałyby z leśnym charakterem działki.



Wytyczne inwestorów były jasne – dom miał mieć powierzchnię komfortową dla trzyosobowej rodziny, z silnie wydzielonymi strefami. Każda z nich była konkretnie przedstawiona i scharakteryzowana pod kątem jej funkcjonalności. Układ domu oparty jest na planie prostokąta, składającego się z trzech funkcjonalnych bloków, przesuniętych względem siebie.



Pierwszy z nich – “blok rodziców” - zawiera w sobie strefę wejściową, główną sypialnię oraz łazienki. Drugi – “blok dziecka” – pokój wraz z bawialnią oraz sypialnię gościnną. Pomiędzy powyższymi przestrzeniami znaduje się strefa dzienna. Pozwoliło to na otwarcie jej dużymi przeszkleniami na obie strony działki. Istotnym rozwiązaniem jest cofnięcie przeszkleń w środkowym bloku - od południa chroni wnętrze przed nadmiernym przegrzewaniem się pomieszczeń, a od północy tworzy podcień z widokiem na staw.



Założeniem było stworzenie drewnianej kostki, w którą wkomponowane są otwory okienne, a przestrzenie między nimi wypełnione są ścianami z betonu architektonicznego. Wszystkie okna domu zasłaniane są żaluzjami zewnętrznymi, które zostały ukryte za elewacją z drewna i widoczne dopiero w momencie ich opuszczenia. Również rynny i rury spustowe zostały ukryte w elewacji, widoczne są jedynie otwory przelewowe.

siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage    PL EN