TA STRONA UŻYWA COOKIES...


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim systemie.
Więcej informacji w naszej "polityce prywatności"
Wystawa plakatów w LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk
  • labelworld
  • dizajn
  • wnętrza
  • architektura
  • sztuka
  • moda
  • wywiad
  • lifestyle
  • wydarzenia

NAJNOWSZE

  • 100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

    100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

  • Powrót do natury w najnowszym albumie &Living

    Powrót do natury w najnowszym albumie &Living

  • LABEL #36 Odkrywamy oblicza kobiecości

    LABEL #36 Odkrywamy oblicza kobiecości

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk

  • Stoisko LABEL na Łódź Design Festival - „Bauhaus: poza formę”

    Stoisko LABEL na Łódź Design Festival - „Bauhaus: poza formę”

NAJNOWSZE

  • Kobiecy pisuar, który pozwoli korzystać z toalety w dowolnym miejscu

    Kobiecy pisuar, który pozwoli korzystać z toalety w dowolnym miejscu

  • Lato z klasyką!

    Lato z klasyką!

  • Przepis na kuchnię idealną

    Przepis na kuchnię idealną

  • Zestaw, który ma pielęgnować seksualność i uczucia emerytów

    Zestaw, który ma pielęgnować seksualność i uczucia emerytów

  • Kulturowy mix i olimpijska nostalgia - Ibis Styles Sarajevo

    Kulturowy mix i olimpijska nostalgia - Ibis Styles Sarajevo

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Włoska prostota

    Włoska prostota

  • Bohema w Gdyni

    Bohema w Gdyni

  • Dom z lat 20-tych na Pogodnie

    Dom z lat 20-tych na Pogodnie

  • Mieszkanie przy warszawskich Filtrach

    Mieszkanie przy warszawskich Filtrach

  • Czar starych, drewnianych desek

    Czar starych, drewnianych desek

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Ścieżka dla zapatrzonych w telefony

    Ścieżka dla zapatrzonych w telefony

  • Dworzec Metropolitalny w Lublinie w finale World Building of the Year

    Dworzec Metropolitalny w Lublinie w finale World Building of the Year

  • Niezwykła świątynia w Japonii

    Niezwykła świątynia w Japonii

  • Kanye West proponuje domy inspirowane Star Wars

    Kanye West proponuje domy inspirowane Star Wars

  • Nowojorskie studio proponuje zapakować katedrę Notre Dame

    Nowojorskie studio proponuje zapakować katedrę Notre Dame

NAJNOWSZE

  • Bawiąc się słowem. Rozmowa z Joanną Gniady

    Bawiąc się słowem. Rozmowa z Joanną Gniady

  • Sztuka w mieście: Niefestiwal Miasto i Sztuka

    Sztuka w mieście: Niefestiwal Miasto i Sztuka

  • W Szczecinie powstała mozaika z ceramicznych resztek

    W Szczecinie powstała mozaika z ceramicznych resztek

  • Oglądaj renowację Straży Nocnej Rembrandta na żywo!

    Oglądaj renowację "Straży Nocnej" Rembrandta na żywo!

  • Między terapią a ekstazą. Rozmowa z Agatą Wiedro

    Między terapią a ekstazą. Rozmowa z Agatą Wiedro

NAJNOWSZE

  • Do 2025 wszystkie ubrania z Zary powstaną z tkanin przyjaznych środowisku

    Do 2025 wszystkie ubrania z Zary powstaną z tkanin przyjaznych środowisku

  • Materiał, który pięknie się starzeje

    Materiał, który pięknie się starzeje

  • TAKAPARA ART – wyjątkowe skarpetki z Łodzi

    TAKAPARA ART – wyjątkowe skarpetki z Łodzi

  • Birbante Rocca trochę dandy, trochę rock’n’rollowo, trochę klasycznie...

    Birbante Rocca trochę dandy, trochę rock’n’rollowo, trochę klasycznie...

  • Kolekcja Diverse inspirowana Gdynią

    Kolekcja Diverse inspirowana Gdynią

NAJNOWSZE

  • Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

    Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

  • Loft w Tel Avivie

    Loft w Tel Avivie

  • Zielone oazy

    Zielone oazy

  • Ikony polskiego designu powracają!

    Ikony polskiego designu powracają!

  • Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

    Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

NAJNOWSZE

  • Ścieżka dla zapatrzonych w telefony

    Ścieżka dla zapatrzonych w telefony

  • Pierwszy polski motocykl elektryczny drukowany w 3D

    Pierwszy polski motocykl elektryczny drukowany w 3D

  • Niepokój w tropikach

    Niepokój w tropikach

  • Najnowsza publikacja polskiego fotografa nagrodzona w prestiżowym konkursie w Paryżu

    Najnowsza publikacja polskiego fotografa nagrodzona w prestiżowym konkursie w Paryżu

  • Islamska architektura niczym z filmów Wesa Andersona

    Islamska architektura niczym z filmów Wesa Andersona

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk

  • Stoisko LABEL na Łódź Design Festival - „Bauhaus: poza formę”

    Stoisko LABEL na Łódź Design Festival - „Bauhaus: poza formę”

  • Między terapią a ekstazą. Rozmowa z Agatą Wiedro

    Między terapią a ekstazą. Rozmowa z Agatą Wiedro

  • Czas na POLARYZACJĘ!

    Czas na POLARYZACJĘ!

  • Wystawa „LABEL Magazine x Bauhaus” w PURO Hotels w Łodzi oraz Warszawie za nami, czas na Gdańsk!

    Wystawa „LABEL Magazine x Bauhaus” w PURO Hotels w Łodzi oraz Warszawie za nami, czas na Gdańsk!

Dom w lesie Dom w lesie Dom w lesie Dom w lesie Dom w lesie

źródło:
Materiały prasowe

Zdjęcia na pełnym ekranie

Dom w lesie

Klementowice to miejscowość mieszcząca się na urokliwym Płaskowyżu Nałęczowskim, będącym częścią Wyżyny Lubelskiej. Teren charaktyryzuje się pofałdowanym ukształtowaniem, z dużą ilością wąwozów lessowych oraz skarp. To właśnie tam powstał niezwykły "Dom w Lesie" projektu lubelskiego studia 081architekci.

Działka pod budowę domu zlokalizowana jest w mocno zadrzewionym terenie - od frontu (północy) znajduje się droga oraz staw, które odcinają bezpośredni kontakt z innymi zabudowaniami, od tyłu (południa) rośnie gęsty las, za którym znajdują się tory kolejowe. Trudna charakterystyka terenu narzucała wiele rozwiązań projektowych, które jednocześnie były punktem wyjścia przy kształtowaniu całego założenia.



Bryła budynku została zlokalizowana w centralnej części działki. Dookoła domu stworzyła się strefa buforowa z drzew zapewniających intymność i odcięcie widokowe od sąsiadów bez budowy trwałych i wysokich ogrodzeń, które w tej lokalizacji nie współgrałyby z leśnym charakterem działki.



Wytyczne inwestorów były jasne – dom miał mieć powierzchnię komfortową dla trzyosobowej rodziny, z silnie wydzielonymi strefami. Każda z nich była konkretnie przedstawiona i scharakteryzowana pod kątem jej funkcjonalności. Układ domu oparty jest na planie prostokąta, składającego się z trzech funkcjonalnych bloków, przesuniętych względem siebie.



Pierwszy z nich – “blok rodziców” - zawiera w sobie strefę wejściową, główną sypialnię oraz łazienki. Drugi – “blok dziecka” – pokój wraz z bawialnią oraz sypialnię gościnną. Pomiędzy powyższymi przestrzeniami znaduje się strefa dzienna. Pozwoliło to na otwarcie jej dużymi przeszkleniami na obie strony działki. Istotnym rozwiązaniem jest cofnięcie przeszkleń w środkowym bloku - od południa chroni wnętrze przed nadmiernym przegrzewaniem się pomieszczeń, a od północy tworzy podcień z widokiem na staw.



Założeniem było stworzenie drewnianej kostki, w którą wkomponowane są otwory okienne, a przestrzenie między nimi wypełnione są ścianami z betonu architektonicznego. Wszystkie okna domu zasłaniane są żaluzjami zewnętrznymi, które zostały ukryte za elewacją z drewna i widoczne dopiero w momencie ich opuszczenia. Również rynny i rury spustowe zostały ukryte w elewacji, widoczne są jedynie otwory przelewowe.

siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage    PL EN