TA STRONA UŻYWA COOKIES...


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim systemie.
Więcej informacji w naszej "polityce prywatności"
Wystawa plakatów w LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk
  • labelworld
  • dizajn
  • wnętrza
  • architektura
  • sztuka
  • moda
  • wywiad
  • lifestyle
  • wydarzenia

NAJNOWSZE

  • 100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

    100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

  • Powrót do natury w najnowszym albumie &Living

    Powrót do natury w najnowszym albumie &Living

  • LABEL #36 Odkrywamy oblicza kobiecości

    LABEL #36 Odkrywamy oblicza kobiecości

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk

  • Stoisko LABEL na Łódź Design Festival - „Bauhaus: poza formę”

    Stoisko LABEL na Łódź Design Festival - „Bauhaus: poza formę”

NAJNOWSZE

  • Lato z klasyką!

    Lato z klasyką!

  • Przepis na kuchnię idealną

    Przepis na kuchnię idealną

  • Zestaw, który ma pielęgnować seksualność i uczucia emerytów

    Zestaw, który ma pielęgnować seksualność i uczucia emerytów

  • Kulturowy mix i olimpijska nostalgia - Ibis Styles Sarajevo

    Kulturowy mix i olimpijska nostalgia - Ibis Styles Sarajevo

  • Doniczka, która przemieni roślinkę w Tamagotchiego

    Doniczka, która przemieni roślinkę w Tamagotchiego

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Dom z lat 20-tych na Pogodnie

    Dom z lat 20-tych na Pogodnie

  • Mieszkanie przy warszawskich Filtrach

    Mieszkanie przy warszawskich Filtrach

  • Kulturowy mix i olimpijska nostalgia - Ibis Styles Sarajevo

    Kulturowy mix i olimpijska nostalgia - Ibis Styles Sarajevo

  • W warszawskiej kamienicy

    W warszawskiej kamienicy

  • Wakacyjne mieszkanie w Międzyzdrojach

    Wakacyjne mieszkanie w Międzyzdrojach

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Dworzec Metropolitalny w Lublinie w finale World Building of the Year

    Dworzec Metropolitalny w Lublinie w finale World Building of the Year

  • Niezwykła świątynia w Japonii

    Niezwykła świątynia w Japonii

  • Kanye West proponuje domy inspirowane Star Wars

    Kanye West proponuje domy inspirowane Star Wars

  • Nowojorskie studio proponuje zapakować katedrę Notre Dame

    Nowojorskie studio proponuje zapakować katedrę Notre Dame

  • Domki zbudowane wokół drzewa

    Domki zbudowane wokół drzewa

NAJNOWSZE

  • Sztuka w mieście: Niefestiwal Miasto i Sztuka

    Sztuka w mieście: Niefestiwal Miasto i Sztuka

  • W Szczecinie powstała mozaika z ceramicznych resztek

    W Szczecinie powstała mozaika z ceramicznych resztek

  • Oglądaj renowację Straży Nocnej Rembrandta na żywo!

    Oglądaj renowację "Straży Nocnej" Rembrandta na żywo!

  • Między terapią a ekstazą. Rozmowa z Agatą Wiedro

    Między terapią a ekstazą. Rozmowa z Agatą Wiedro

  • Sadzając słonia na rowerku. Rozmowa z Olą Niepsuj

    Sadzając słonia na rowerku. Rozmowa z Olą Niepsuj

NAJNOWSZE

  • Materiał, który pięknie się starzeje

    Materiał, który pięknie się starzeje

  • TAKAPARA ART – wyjątkowe skarpetki z Łodzi

    TAKAPARA ART – wyjątkowe skarpetki z Łodzi

  • Birbante Rocca trochę dandy, trochę rock’n’rollowo, trochę klasycznie...

    Birbante Rocca trochę dandy, trochę rock’n’rollowo, trochę klasycznie...

  • Kolekcja Diverse inspirowana Gdynią

    Kolekcja Diverse inspirowana Gdynią

  • Polska marka szyje sukienki ze....starych firan!

    Polska marka szyje sukienki ze....starych firan!

NAJNOWSZE

  • Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

    Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

  • Loft w Tel Avivie

    Loft w Tel Avivie

  • Zielone oazy

    Zielone oazy

  • Ikony polskiego designu powracają!

    Ikony polskiego designu powracają!

  • Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

    Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

NAJNOWSZE

  • Niepokój w tropikach

    Niepokój w tropikach

  • Islamska architektura niczym z filmów Wesa Andersona

    Islamska architektura niczym z filmów Wesa Andersona

  • Najnowsza publikacja polskiego fotografa nagrodzona w prestiżowym konkursie w Paryżu

    Najnowsza publikacja polskiego fotografa nagrodzona w prestiżowym konkursie w Paryżu

  • Sekrety architektury Gaudiego

    Sekrety architektury Gaudiego

  • Restauracja w lesie

    Restauracja w lesie

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk

  • Stoisko LABEL na Łódź Design Festival - „Bauhaus: poza formę”

    Stoisko LABEL na Łódź Design Festival - „Bauhaus: poza formę”

  • Między terapią a ekstazą. Rozmowa z Agatą Wiedro

    Między terapią a ekstazą. Rozmowa z Agatą Wiedro

  • Czas na POLARYZACJĘ!

    Czas na POLARYZACJĘ!

  • Wystawa „LABEL Magazine x Bauhaus” w PURO Hotels w Łodzi oraz Warszawie za nami, czas na Gdańsk!

    Wystawa „LABEL Magazine x Bauhaus” w PURO Hotels w Łodzi oraz Warszawie za nami, czas na Gdańsk!

Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku

źródło: Materiały prasowe

Zdjęcia na pełnym ekranie

Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku

Ten salon fryzjerski przykuwa uwagę nietypowym wnętrzem i ciekawą kolorystyką. Pudrowy róż i pastelową zieleń połączono z szarościami i drewnem. Za projekt odpowiedzialny jest Damian Kozłowski i jego pracownia 74studio.

Pierwsze prace dotyczące projektu zaczęły się na długo przed oddaniem lokalu przez dewelopera. Dużym wyzwaniem dla architekta było rozmieszczenie wszystkich niezbędnych stanowisk na zaledwie 36 metrach kwadratowych. Potrzebne były: zaplecze sanitarne, trzy stanowiska fryzjerskie, stanowiska myjące, recepcja, poczekalnia oraz niewielkie zaplecze.



Wymogiem inwestorki było nowoczesne i minimalistyczne wnętrze. Wstępnie miało się ono opierać na szarych, betonowych i drewnianych materiałach. - Architektura miejska jak i architektura wnętrz w naszym mieście jest bardzo zachowawcza. Co prawda, lokalni architekci nabrali już trochę odwagi, ale tej odwagi jest wciąż za mało. Ja tę odwagę w sobie wypracowuję, co wcale nie jest łatwe. Ciężko jest przełamać się w myśleniu, że projekty odbiegające formą od tych, które na codzień widzimy mogą zrobić dobre wrażenie i odbiorcę zachwycić. Podejmuję jednak to ryzyko i odnosząc się do niego zaproponowałem Pani Dorocie coś innego. Zależało mi, aby przekonać inwestorkę, że oryginalne wnętrze jest kluczem do sukcesu, a inne w tym przypadku znaczy lepsze. Wyznaję zasadę, że we wnętrzach usługowych musimy pozwolić sobie na trochę więcej odwagi niż we wnętrzu, w którym mieszkamy- dzisiaj jakość to nie tylko usługa, którą wykonujemy, ale również miejsce, w którym to robimy - opowiada architekt.



Głównym celem było uniknięcie odczucia, że przebywa się w niewielkim wnętrzu.Dzięki takim zabiegom jak ażurowe, drewniane ściany, duże powierzchnie luster i jasna kolorystyka wnętrza udało nam się temu zapobiec. - Osiągnęliśmy wręcz jeszcze więcej. Lokal sprawia wrażenie tak przestrzennego, że mało kto jest w stanie uwierzyć, że udało nam się zmieścić tak dużo. - dodaje Damian.



Wnętrze jest jasne i przestronne. W lokalu zaprojektowano trzy stanowiska fryzjerskie umiejscowione centralnie na najdłuższej ścianie. Oddzielone są regałami wykończonymi lakierem w kolorze miętowej zieleni. Po przeciwnej stronie umiejscowiono dwie myjki fryzjerskie oraz aneks roboczy. Zabudowa aneksu została wykończona w kolorze ściany, przez co tworzy jednolitą i zwartą bryłę ze ścianami wydzielającymi zaplecze sanitarne. Przy wejściu zaprojektowano ścianę wykończoną płytkami ceramicznymi ze wzorem w biało-szare pasy. Ułożone zostały tak, by tworzyły wzór jodły francuskiej. Na tej ścianie umiejscowiono świecący plafon z nowym logiem salonu fryzjerskiego.Stanęły tam również fotele, tworząc poczekalnię dla klientek. Tuż obok, przy wejściu stanęła niewielka recepcja. Strefa poczekalni została oddzielona od części fryzjerskiej dębową ażurową ścianką. Dzięki swojej ażurowej konstrukcji spełnia swoje zadanie jako przegroda, jednak nie przytłacza ciężkością. Na podłodze wykorzystano gres imitujący ponadczasowe lastryko. Kontrastu dodaje wykończenie podłogi czarną listwą podłogową. Dodaje to wnętrzu charakteru i przełamuje delikatne i jasne kolory.



Prace nad projektem koncepcyjnym trwały około dwóch miesięcy. Następnie, po krótkiej przerwie przystąpiono do prac remontowo-wykończeniowych. Lokal został przekazany do użytku inwestorce po pięciu tygodniach od rozpoczęcia remontu. Wymagało to bardzo dobrej koordynacji prac podwykonawców: ekipy remontowej, stolarzy, metaloplastyków oraz terminowych zamówień materiałów wykończeniowych. - Ostatni tydzień to czas spędzony na placu boju, praktycznie od rana do wieczora. Nie tylko przeze mnie jako architekta pełniącego nadzór, ale również każdego z podwykonawców. Każdy element wnętrza został zaprojektowany i wykonany na zamówienie, dlatego tym bardziej istotny był tutaj nadzór autorski i dopatrzenie, by wszystko zostało wykonane należycie. - opowiada Damian.

Projekt:
74studio
inż. arch. wn. Damian Kozłowski
facebook: 74studiopl
instagram: 74studiopl

Zdjęcia:
Paulina Angielczyk
facebook: parkometrowa
instagram: parkometr

Salon:
Salon Fryzjerski Dorota Pietruczuk
al. Jana Pawła II 59G lok. U2
15-307 Białystok


siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage    PL EN