TA STRONA UŻYWA COOKIES...


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim systemie.
Więcej informacji w naszej "polityce prywatności"
Wystawa plakatów w LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk
  • labelworld
  • dizajn
  • wnętrza
  • architektura
  • sztuka
  • moda
  • wywiad
  • lifestyle
  • wydarzenia

NAJNOWSZE

  • LABEL #37 Świętuj z nami rajskie 7 lat!

    LABEL #37 Świętuj z nami rajskie 7 lat!

  • 100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

    100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

  • Anita Czerwińska podsumowuje 7 lat designu z magazynem LABEL

    Anita Czerwińska podsumowuje 7 lat designu z magazynem LABEL

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Poznań

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Poznań

  • Powrót do natury w najnowszym albumie &Living

    Powrót do natury w najnowszym albumie &Living

NAJNOWSZE

  • Wyjątkowa kolekcja Krystyny Łuczak-Surówki dostępna na yestersen!

    Wyjątkowa kolekcja Krystyny Łuczak-Surówki dostępna na yestersen!

  • Pierwszy kreatywny projekt AHEC z udziałem polskiego projektanta

    Pierwszy kreatywny projekt AHEC z udziałem polskiego projektanta

  • Anita Czerwińska podsumowuje 7 lat designu z magazynem LABEL

    Anita Czerwińska podsumowuje 7 lat designu z magazynem LABEL

  • Duńska marka Umage na jesień 2019 – kolorowa, elegancka i energetyczna!

    Duńska marka Umage na jesień 2019 – kolorowa, elegancka i energetyczna!

  • Zielnik zamknięty w laboratoryjnym szkle

    Zielnik zamknięty w laboratoryjnym szkle

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Hygge po szwedzku

    Hygge po szwedzku

  • Natura w mieszkaniu w sercu Barcelony

    Natura w mieszkaniu w sercu Barcelony

  • Klasyka z nowoczesnym akcentem

    Klasyka z nowoczesnym akcentem

  • Róż i już

    Róż i już

  • Apartament w krakowskiej kamienicy z 1911 roku

    Apartament w krakowskiej kamienicy z 1911 roku

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Restauracja w lesie

    Restauracja w lesie

  • Domki zbudowane wokół drzewa

    Domki zbudowane wokół drzewa

  • Malowniczy kompleks u wybrzeży Norwegii

    Malowniczy kompleks u wybrzeży Norwegii

  • Okrągły domek pośród natury

    Okrągły domek pośród natury

  • Pływający wieżowiec usunie śmieci z oceanów

    Pływający wieżowiec usunie śmieci z oceanów

NAJNOWSZE

  • Rzeźbiarka wciągnęła rzeźbę konia na tatrzański szlak

    Rzeźbiarka wciągnęła rzeźbę konia na tatrzański szlak

  • W Szczecinie powstała mozaika z ceramicznych resztek

    W Szczecinie powstała mozaika z ceramicznych resztek

  • Nowe murale w Łodzi

    Nowe murale w Łodzi

  • Świat pełen błyskotek

    Świat pełen błyskotek

  • W warszawskim metrze zamiast reklam są prace polskich artystów

    W warszawskim metrze zamiast reklam są prace polskich artystów

NAJNOWSZE

  • Kurtka, która odbija każdy kolor

    Kurtka, która odbija każdy kolor

  • Kolekcja ORSKA inspirowana owocami morza

    Kolekcja ORSKA inspirowana owocami morza

  • Streetwaer od Marimekko

    Streetwaer od Marimekko

  • Nowa kolekcja Reserved

    Nowa kolekcja Reserved

  • Ubrania, które mają akcentować wałeczki

    Ubrania, które mają akcentować wałeczki

NAJNOWSZE

  • Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

    Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

  • Loft w Tel Avivie

    Loft w Tel Avivie

  • Zielone oazy

    Zielone oazy

  • Ikony polskiego designu powracają!

    Ikony polskiego designu powracają!

  • Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

    Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

NAJNOWSZE

  • Warszawa jak Hollywood. Jeden z mieszkańców postuluje stworzenie ogromnego napisu

    Warszawa jak Hollywood. Jeden z mieszkańców postuluje stworzenie ogromnego napisu

  • Restauracja w lesie

    Restauracja w lesie

  • Samoczyszcząca się butelka

    Samoczyszcząca się butelka

  • Fasada z plastikowych butelek

    Fasada z plastikowych butelek

  • Złota godzina na Islandii

    Złota godzina na Islandii

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Pierwszy kreatywny projekt AHEC z udziałem polskiego projektanta

    Pierwszy kreatywny projekt AHEC z udziałem polskiego projektanta

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Poznań

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Poznań

  • Domoteka wychodzi na miasto – Letnia Strefa Domoteki w Miami Wars

    Domoteka wychodzi na miasto – Letnia Strefa Domoteki w Miami Wars

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk

  • Znamy wyniki konkursu na najciekawsze projekty mikromieszkań!

    Znamy wyniki konkursu na najciekawsze projekty mikromieszkań!

Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku

źródło: Materiały prasowe

Zdjęcia na pełnym ekranie

Kolorowy salon fryzjerski w Białymstoku

Ten salon fryzjerski przykuwa uwagę nietypowym wnętrzem i ciekawą kolorystyką. Pudrowy róż i pastelową zieleń połączono z szarościami i drewnem. Za projekt odpowiedzialny jest Damian Kozłowski i jego pracownia 74studio.

Pierwsze prace dotyczące projektu zaczęły się na długo przed oddaniem lokalu przez dewelopera. Dużym wyzwaniem dla architekta było rozmieszczenie wszystkich niezbędnych stanowisk na zaledwie 36 metrach kwadratowych. Potrzebne były: zaplecze sanitarne, trzy stanowiska fryzjerskie, stanowiska myjące, recepcja, poczekalnia oraz niewielkie zaplecze.



Wymogiem inwestorki było nowoczesne i minimalistyczne wnętrze. Wstępnie miało się ono opierać na szarych, betonowych i drewnianych materiałach. - Architektura miejska jak i architektura wnętrz w naszym mieście jest bardzo zachowawcza. Co prawda, lokalni architekci nabrali już trochę odwagi, ale tej odwagi jest wciąż za mało. Ja tę odwagę w sobie wypracowuję, co wcale nie jest łatwe. Ciężko jest przełamać się w myśleniu, że projekty odbiegające formą od tych, które na codzień widzimy mogą zrobić dobre wrażenie i odbiorcę zachwycić. Podejmuję jednak to ryzyko i odnosząc się do niego zaproponowałem Pani Dorocie coś innego. Zależało mi, aby przekonać inwestorkę, że oryginalne wnętrze jest kluczem do sukcesu, a inne w tym przypadku znaczy lepsze. Wyznaję zasadę, że we wnętrzach usługowych musimy pozwolić sobie na trochę więcej odwagi niż we wnętrzu, w którym mieszkamy- dzisiaj jakość to nie tylko usługa, którą wykonujemy, ale również miejsce, w którym to robimy - opowiada architekt.



Głównym celem było uniknięcie odczucia, że przebywa się w niewielkim wnętrzu.Dzięki takim zabiegom jak ażurowe, drewniane ściany, duże powierzchnie luster i jasna kolorystyka wnętrza udało nam się temu zapobiec. - Osiągnęliśmy wręcz jeszcze więcej. Lokal sprawia wrażenie tak przestrzennego, że mało kto jest w stanie uwierzyć, że udało nam się zmieścić tak dużo. - dodaje Damian.



Wnętrze jest jasne i przestronne. W lokalu zaprojektowano trzy stanowiska fryzjerskie umiejscowione centralnie na najdłuższej ścianie. Oddzielone są regałami wykończonymi lakierem w kolorze miętowej zieleni. Po przeciwnej stronie umiejscowiono dwie myjki fryzjerskie oraz aneks roboczy. Zabudowa aneksu została wykończona w kolorze ściany, przez co tworzy jednolitą i zwartą bryłę ze ścianami wydzielającymi zaplecze sanitarne. Przy wejściu zaprojektowano ścianę wykończoną płytkami ceramicznymi ze wzorem w biało-szare pasy. Ułożone zostały tak, by tworzyły wzór jodły francuskiej. Na tej ścianie umiejscowiono świecący plafon z nowym logiem salonu fryzjerskiego.Stanęły tam również fotele, tworząc poczekalnię dla klientek. Tuż obok, przy wejściu stanęła niewielka recepcja. Strefa poczekalni została oddzielona od części fryzjerskiej dębową ażurową ścianką. Dzięki swojej ażurowej konstrukcji spełnia swoje zadanie jako przegroda, jednak nie przytłacza ciężkością. Na podłodze wykorzystano gres imitujący ponadczasowe lastryko. Kontrastu dodaje wykończenie podłogi czarną listwą podłogową. Dodaje to wnętrzu charakteru i przełamuje delikatne i jasne kolory.



Prace nad projektem koncepcyjnym trwały około dwóch miesięcy. Następnie, po krótkiej przerwie przystąpiono do prac remontowo-wykończeniowych. Lokal został przekazany do użytku inwestorce po pięciu tygodniach od rozpoczęcia remontu. Wymagało to bardzo dobrej koordynacji prac podwykonawców: ekipy remontowej, stolarzy, metaloplastyków oraz terminowych zamówień materiałów wykończeniowych. - Ostatni tydzień to czas spędzony na placu boju, praktycznie od rana do wieczora. Nie tylko przeze mnie jako architekta pełniącego nadzór, ale również każdego z podwykonawców. Każdy element wnętrza został zaprojektowany i wykonany na zamówienie, dlatego tym bardziej istotny był tutaj nadzór autorski i dopatrzenie, by wszystko zostało wykonane należycie. - opowiada Damian.

Projekt:
74studio
inż. arch. wn. Damian Kozłowski
facebook: 74studiopl
instagram: 74studiopl

Zdjęcia:
Paulina Angielczyk
facebook: parkometrowa
instagram: parkometr

Salon:
Salon Fryzjerski Dorota Pietruczuk
al. Jana Pawła II 59G lok. U2
15-307 Białystok


siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage    PL EN