TA STRONA UŻYWA COOKIES...


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim systemie.
Więcej informacji w naszej "polityce prywatności"
samsung watch
  • labelworld
  • dizajn
  • wnętrza
  • architektura
  • sztuka
  • moda
  • wywiad
  • lifestyle
  • wydarzenia

NAJNOWSZE

  • Polska rozkochana w retro. Nowy album &Living!

    Polska rozkochana w retro. Nowy album &Living!

  • Jak  przeszłość kreuje przyszłość. LABEL #38

    Jak przeszłość kreuje przyszłość. LABEL #38

  • 100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

    100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Kraków Kazimierz

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Kraków Kazimierz

  • LABEL Studio i Bauhaus w kreatywnej odsłonie na targach Warsaw Home

    LABEL Studio i Bauhaus w kreatywnej odsłonie na targach Warsaw Home

NAJNOWSZE

  • Ingo Maurer nie żyje

    Ingo Maurer nie żyje

  • Poznaj najciekawsze pamiątki z Tatr!

    Poznaj najciekawsze pamiątki z Tatr!

  • Maszyna, która… Cię przytuli

    Maszyna, która… Cię przytuli

  • Polski artysta planuje wydać artystyczną Kamasutrę

    Polski artysta planuje wydać artystyczną Kamasutrę

  • Kup pracę Banksy’ego za 10 funtów

    Kup pracę Banksy’ego za 10 funtów

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Nowa Charlotte Bouillon

    Nowa Charlotte Bouillon

  • Nacisk na kolor

    Nacisk na kolor

  • Skandynawska elegancja

    Skandynawska elegancja

  • 35 metrów w starej kamienicy

    35 metrów w starej kamienicy

  • Loft w Soho

    Loft w Soho

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Mieszkania ogrody od BIG

    Mieszkania ogrody od BIG

  • Mieszkania socjalne w Chicago

    Mieszkania socjalne w Chicago

  • Muzeum Wyspiańskiego w Krakowie

    Muzeum Wyspiańskiego w Krakowie

  • Sukces polskiej pracowni

    Sukces polskiej pracowni

  • Nagrody budownictwa ekologicznego dla gdańskiego osiedla

    Nagrody budownictwa ekologicznego dla gdańskiego osiedla

NAJNOWSZE

  • Picasso w 3D

    Picasso w 3D

  • Zgniłe owoce z…kamieni szlachetnych

    Zgniłe owoce z…kamieni szlachetnych

  • Graffiti malowane cieniem

    Graffiti malowane cieniem

  • Banksy otwiera sklep

    Banksy otwiera sklep

  • 17. Warszawskie Targi Sztuki

    17. Warszawskie Targi Sztuki

NAJNOWSZE

  • Graffiti malowane cieniem

    Graffiti malowane cieniem

  • Kolekcja z kaszmiru z odzysku

    Kolekcja z kaszmiru z odzysku

  • Komplety dla psa i właściciela w H&M

    Komplety dla psa i właściciela w H&M

  • ORSKA i naturalne kamienie

    ORSKA i naturalne kamienie

  • Centrum handlowe z używanymi rzeczami

    Centrum handlowe z używanymi rzeczami

NAJNOWSZE

  • Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

    Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

  • Loft w Tel Avivie

    Loft w Tel Avivie

  • Zielone oazy

    Zielone oazy

  • Ikony polskiego designu powracają!

    Ikony polskiego designu powracają!

  • Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

    Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

NAJNOWSZE

  • Polski artysta planuje wydać artystyczną Kamasutrę

    Polski artysta planuje wydać artystyczną Kamasutrę

  • Porzucone pałace

    Porzucone pałace

  • Minimalistyczny gameboy

    Minimalistyczny gameboy

  • Chwile intymne

    Chwile intymne

  • Olga Tokarczuk z nagrodą Nobla

    Olga Tokarczuk z nagrodą Nobla

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • LABEL Studio i Bauhaus w kreatywnej odsłonie na targach Warsaw Home

    LABEL Studio i Bauhaus w kreatywnej odsłonie na targach Warsaw Home

  • IV Międzynarodowy Kongres Kreatywny Design Plus

    IV Międzynarodowy Kongres Kreatywny Design Plus

  • Design i technologia, czyli telewizory Samsung podczas Warsaw Home

    Design i technologia, czyli telewizory Samsung podczas Warsaw Home

  • Konkurs „Znalezione w Polsce” #znalezionewpolsce

    Konkurs „Znalezione w Polsce” #znalezionewpolsce

  • „Design. Sztuka kobiet” - wyjątkowa wystawa w Desa Unicum.

    „Design. Sztuka kobiet” - wyjątkowa wystawa w Desa Unicum.

Mieszkanie na Helu Mieszkanie na Helu Mieszkanie na Helu Mieszkanie na Helu Mieszkanie na Helu Mieszkanie na Helu Mieszkanie na Helu Mieszkanie na Helu Mieszkanie na Helu Mieszkanie na Helu

źródło: Materiały prasowe

Zdjęcia na pełnym ekranie

Mieszkanie na Helu

Lokalizacja zobowiązuje - projekt mieszkania nad brzegiem Bałtyku od początku nawiązywać miał do krajobrazu Półwyspu Helskiego. We wnętrzach zagościły zatem błękity, beże i naturalne materiały. Mieszkanie utrzymane zostało w jasnej tonacji, choć - zgodnie z życzeniem klientów - nie zdominowała go biel.



Do mieszkania prowadzi korytarz, w którym króluje dębowy fornir i szara cegła. Wykonane na zamówienie drzwi i zabudowa stolarska pokrywają niemal całe ściany, skrywając niezbędną przestrzeń przechowywania oraz elementy gospodarcze, takie jak pralka i suszarka. Duża i pojemna szafa okazała się ponadto doskonałym schowkiem na rakiety, które w domu miłośników badmintona mają szczególne znaczenie.



Dąb i cegła płynnie przechodzą do kolejnych pomieszczeń: w salonie komponują się z tapicerowanymi meblami utrzymanymi w pastelowej gamie. Wyjątkiem i zarazem akcentem kolorystycznym jest fotel wypoczynkowy w kolorze dojrzałej śliwki. Tuż obok zawisł obraz przywołujący na myśl morskie pejzaże, wykonany na specjalne zamówienie przez gdańską artystkę Martę Wiślińską-Sobczyńską. Drewniana zabudowa za telewizorem nie tylko skrywa niezbędne podłączenia, ale dodatkowo, za sprawą bocznych profili ledowych, subtelnie doświetla wnętrze. Wymiana tradycyjnych drzwi balkonowych na przeszklenia sięgające podłogi przeobraziła niskie pomieszczenie w przestronny i nasłoneczniony salon. Widoczny przez okna balkon dodatkowo powiększa pokój, stając się jego naturalnym przedłużeniem.



Kuchnia o stosunkowo niewielkiej powierzchni wymagała całkowitego przeorganizowania układu funkcjonalnego. Budynek pochodzący z lat 70. realizuje standardy odbiegające od współczesnych, przez co wdrożenie projektu wiązało się z wymianą istniejącego okna na model o podwyższonej framudze. Modyfikacja pozwoliła zwiększyć ilość blatów w kuchni i poprowadzić je wzdłuż trzech ścian, zyskując tym samym miejsce na ekspres do kawy i szybkie śniadanie. Bazowa gama kolorystyczna i prosta, nowoczesna forma mebli stanowią tło dla płytek ze wzorem lastryko pokrywających podłogę oraz drewnianej mozaiki ściennej, którym wtórują hokery z tapicerowaniem w soczystym, pomarańczowym kolorze. Spośród całej zabudowy stolarskiej wyróżniają się szuflady wyposażone w ręcznie produkowane gałki.



Niewątpliwie najciekawszym elementem wyposażenia sypialni jest wykonane na zamówienie tapicerowanie, którego geometryczne podziały nadają nowoczesny sznyt całemu wnętrzu. Ponadto tkaninowe wyłożenie, wraz z mięsistymi zasłonami i zabudową stolarską, skutecznie wyciszyły sypialnię, umożliwiając mieszkańcom prawdziwy wypoczynek. Łóżko z litego drewna zostało wykonane przez polską markę specjalizującą się w produkcji elementów wyposażenia sypialni.



Pokoje młodzieżowe pozostawiły przestrzeń dla rozwijających się osobowości dorastających mieszkańców. Wolnostojące wyposażenie towarzyszące bazowej zabudowie stolarskiej daje możliwość dostosowania się do zmieniających się potrzeb i upodobań, co jest jednym z podstawowych oczekiwań związanych z projektem pokoju dziecka - nawet nastoletniego.



W łazience pierwsze skrzypce grają płytki ze wzorem lastryko, których kolorystykę subtelnie dopełnia pastelowy niebieski pokrywający ściany i szafkę wykonaną przez stolarza. Kolor grzejnika celowo został dopasowany do farby ściennej, w efekcie czego uzyskaliśmy spójną całość. Czarne akcenty sprawiły, że łazienka nabrała indywidualnego charakteru. Ostatecznym dopełnieniem pieczołowicie zaprojektowanej kompozycji jest wykonane na zamówienie lustro o organicznym, nieregularnym kształcie.



Toaleta utrzymana jest w tej samej palecie kolorystycznej, w której zaprojektowana została łazienka. Ponownie lastryko pojawia się więc w duecie z niebieskim kolorem. Dostosowanie kolorystyki zabudowy stolarskiej do pomalowanych ścian pozwoliło ukryć przestrzeń przechowywania i powiększyć optycznie pomieszczenie.

Projekt: Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe http://kowalczyk-gajda.pl
Powierzchnia: 70 m²
Fotograf: kroniki.studio || http://www.kroniki.studio







siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage    PL EN