TA STRONA UŻYWA COOKIES...


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim systemie.
Więcej informacji w naszej "polityce prywatności"
label 40
  • labelworld
  • dizajn
  • wnętrza
  • architektura
  • sztuka
  • moda
  • wywiad
  • lifestyle
  • wydarzenia

NAJNOWSZE

  • Tworzę, więc jestem”. Wydanie specjalne LABEL  - BLACK LABEL  - już w sprzedaży!

    Tworzę, więc jestem”. Wydanie specjalne LABEL - BLACK LABEL - już w sprzedaży!

  • Nowe wydanie LABEL #40. Różne oblicza BRUTALIZMU

    Nowe wydanie LABEL #40. Różne oblicza BRUTALIZMU

  • Polska rozkochana w retro. Nowy album &Living!

    Polska rozkochana w retro. Nowy album &Living!

  • 100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

    100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

  • LABEL #39. Nordic Issue czyli Skandynawia jakiej nie znacie

    LABEL #39. Nordic Issue czyli Skandynawia jakiej nie znacie

NAJNOWSZE

  • Odkurzacz, który obsłużą minimum trzy osoby

    Odkurzacz, który obsłużą minimum trzy osoby

  • IKEA komentuje Megxit

    IKEA komentuje Megxit

  • Kolorowe fronty do szafek kuchennych z IKEA

    Kolorowe fronty do szafek kuchennych z IKEA

  • Opakowania i mięso z grzybów

    Opakowania i mięso z grzybów

  • Antonio Lupi - luksus w łazience

    Antonio Lupi - luksus w łazience

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Mieszkanie w łódzkiej kamienicy

    Mieszkanie w łódzkiej kamienicy

  • Klasyka z kolorem w Gdańsku

    Klasyka z kolorem w Gdańsku

  • Dom pod Warszawą

    Dom pod Warszawą

  • Niezwykły bar w Maladze inspirowany latami 20-tymi

    Niezwykły bar w Maladze inspirowany latami 20-tymi

  • 21,3 m2 w Warszawie

    21,3 m2 w Warszawie

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Apartamentowce w Szczyrku

    Apartamentowce w Szczyrku

  • Architektura szczera do bólu: rozmowa z Robertem Koniecznym

    Architektura szczera do bólu: rozmowa z Robertem Koniecznym

  • Mieszkania w wiszących kapsułach

    Mieszkania w wiszących kapsułach

  • Najbardziej wysunięty na północ hotel świata

    Najbardziej wysunięty na północ hotel świata

  • Niezwykła chatka nad norweskim jeziorem

    Niezwykła chatka nad norweskim jeziorem

NAJNOWSZE

  • Szopka od Banksyego

    Szopka od Banksy'ego

  • Virgil Abloh stworzył kolekcję inspirowaną sztuką Leonarda da Vinci

    Virgil Abloh stworzył kolekcję inspirowaną sztuką Leonarda da Vinci

  • Artystyczny mural na Targówku

    Artystyczny mural na Targówku

  • Banksy prezentuje nowy mural

    Banksy prezentuje nowy mural

  • IKEA na Black Friday: zadbaj o rzeczy, by zostały z Tobą „Na dłużej”

    IKEA na Black Friday: zadbaj o rzeczy, by zostały z Tobą „Na dłużej”

NAJNOWSZE

  • 89 by Qπш Robert Kupisz - kolekcja Zima 2020/21

    89 by Qπш Robert Kupisz - kolekcja Zima 2020/21

  • Rado True Thinline Gem: Inma Bermudez dla Rado

    Rado True Thinline Gem: Inma Bermudez dla Rado

  • Energia letniego romansu Affair

    Energia letniego romansu Affair

  • Pierwsza polska marka, która stworzyła buty ze skóry ananasa oraz z kaktusa

    Pierwsza polska marka, która stworzyła buty ze skóry ananasa oraz z kaktusa

  • Chanel i Dior otworzą butiki w Polsce?

    Chanel i Dior otworzą butiki w Polsce?

NAJNOWSZE

  • Zaskakująca metamorfoza targowiska w Orłowie

    Zaskakująca metamorfoza targowiska w Orłowie

  • Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

    Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

  • Loft w Tel Avivie

    Loft w Tel Avivie

  • Zielone oazy

    Zielone oazy

  • Ikony polskiego designu powracają!

    Ikony polskiego designu powracają!

NAJNOWSZE

  • Przenośny piec, który łączy w sobie funkcje barbecue, grilla i pieca do pizzy

    Przenośny piec, który łączy w sobie funkcje barbecue, grilla i pieca do pizzy

  • Bananatex® — pierwszy materiał wykonany z bananów

    Bananatex® — pierwszy materiał wykonany z bananów

  • MicroLED, QLED 8K i The Sero, czyli telewizory Samsung na CES 2020

    MicroLED, QLED 8K i The Sero, czyli telewizory Samsung na CES 2020

  • Świat w kolorach Pantone

    Świat w kolorach Pantone

  • Tetris ze skrzynek

    Tetris ze skrzynek

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Wystawy, goście, debaty – szczegóły programu ARENA DESIGN 2020

    Wystawy, goście, debaty – szczegóły programu ARENA DESIGN 2020

  • Twórcza dekonstrukcja. Wernisaż wystawy Sashy Knezevica

    Twórcza dekonstrukcja. Wernisaż wystawy Sashy Knezevica

  • IKEA na Black Friday: zadbaj o rzeczy, by zostały z Tobą „Na dłużej”

    IKEA na Black Friday: zadbaj o rzeczy, by zostały z Tobą „Na dłużej”

  • Warszawa stolicą plakatu!

    Warszawa stolicą plakatu!

  • Przewaga dzięki designowi

    Przewaga dzięki designowi

Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg Poznański Pawilon Ogród Szeląg

źródło: Materiały prasowe

Zdjęcia na pełnym ekranie

Poznański Pawilon Ogród Szeląg

Pawilon Ogród Szeląg mieści się przy ulicy Ugory w Poznaniu w bardzo malowniczym miejscu – tuż obok jest zabytkowy Park Szelągowski i rzeka Warta. Pawilon zlokalizowany jest zaledwie 3 km od ścisłego centrum miasta i za sprawą rewitalizacji terenów nadrzecznych i powstaniu ścieżki rowerowej „Wartostrada” stał się popularnym miejscem aktywnego wypoczynku Poznaniaków. Za projekt odpowiada poznańska pracownia wiercinski-studio, a architektura pawilonu została doceniona Nagrodą Roku SARP 2019.

Działka przez lata była opuszczona i władze miasta postanowiły, aby zrobić tam lokalny dom kultury, ogrody społeczne i miejsce wypoczynku. Pawilon jest zlokalizowany przy głównym wejściu. W dalszej części znajdują się ogrody społeczne z grządkami uprawianymi przez mieszkańców, zajęciami i warsztatami. Na działce jest również tymczasowa strefa gastronomiczna, strefa dla dzieci i rozrzucone drewniane tarasy do wypoczynku. Cały projekt ma jest społeczny i ekologiczny.


Całoroczny pawilon o prostej formie został ustawiony przy głównym wejściu na działkę wzdłuż istniejącej ścieżki. Jest to najwyższy punkt terenu, z którego najlepiej wyeksponowany jest widok na rzekę. Obiekt został wybudowany w lekkiej konstrukcji szkieletowej drewnianej i ze względu na pochyły teren, postawiony na dziewiętnastu betonowych kolumnach utrzymując poziom podłogi na wysokości ścieżki zapewniając wygodny dostęp również dla osób niepełnosprawnych.
Forma jednospadowego dachu i jego kierunku wynika z prostej i ekonomicznej konstrukcji oraz otwiera się elewacją południowo-wschodnią w stronę rzeki. Część budynku została wycięta tworząc zadaszoną strefę wejściową oraz przejście na taras. To rozwiązanie umożliwia korzystanie z tarasu również osobom na wózkach nawet, gdy pawilon jest zamknięty. W ścianie domykającej przejście na taras został wycięty duży otwór, który kadruje widok na park Szelągowski z wnętrza pawilonu.


Układ okien na elewacji został stworzony w ten sposób, aby kadrować odpowiednie widoki z wnętrza ( na park, rzekę, niebo, ogrody społeczne ) oraz wpuszczać odpowiednią ilość światła słonecznego przy zastosowaniu ekonomicznych rozmiarów okien. Ta kompozycja również nawiązuje do „ przypadkowości” architektury altan działkowych, które w przeszłości się tu mieściły. Stąd zróżnicowane rozmiary i kolory stolarki. Budynek wykończony jest deską modrzewiową impregnowaną w kolorze czarnym. Prosta stalowa balustrada jest spójna kolorem z pozostałymi stalowymi obiektami na działce. Obiekt o powierzchni użytkowej 60 m2 składa się z wielofunkcyjnej sali przeznaczonej na cele kulturalne i edukacyjne, toalety, oraz pomieszczenia socjalnego.

pastedGraphic.png

autor: wiercinski-studio ( Adam Wierciński )
www.instagram.com/wiercinski_studio
www.facebook.com/wiercinski.studio

zespół: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
powierzchnia pawilonu: 60 m2 powierzchnia terenu: 2800 m2 pastedGraphic_1.png
lokalizacja: Poznań, Poland
rok: 2018
klient: Miasto Poznań
zdjęcia: Przemysław Turlej, Adam Wieciński



siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage    PL EN