TA STRONA UŻYWA COOKIES...


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim systemie.
Więcej informacji w naszej "polityce prywatności"
label 40
  • labelworld
  • dizajn
  • wnętrza
  • architektura
  • sztuka
  • moda
  • wywiad
  • lifestyle
  • wydarzenia

NAJNOWSZE

  • Tworzę, więc jestem”. Wydanie specjalne LABEL  - BLACK LABEL  - już w sprzedaży!

    Tworzę, więc jestem”. Wydanie specjalne LABEL - BLACK LABEL - już w sprzedaży!

  • Nowe wydanie LABEL #40. Różne oblicza BRUTALIZMU

    Nowe wydanie LABEL #40. Różne oblicza BRUTALIZMU

  • Polska rozkochana w retro. Nowy album &Living!

    Polska rozkochana w retro. Nowy album &Living!

  • 100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

    100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

  • LABEL #39. Nordic Issue czyli Skandynawia jakiej nie znacie

    LABEL #39. Nordic Issue czyli Skandynawia jakiej nie znacie

NAJNOWSZE

  • Odkurzacz, który obsłużą minimum trzy osoby

    Odkurzacz, który obsłużą minimum trzy osoby

  • IKEA komentuje Megxit

    IKEA komentuje Megxit

  • Kolorowe fronty do szafek kuchennych z IKEA

    Kolorowe fronty do szafek kuchennych z IKEA

  • Opakowania i mięso z grzybów

    Opakowania i mięso z grzybów

  • Antonio Lupi - luksus w łazience

    Antonio Lupi - luksus w łazience

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Mieszkanie w łódzkiej kamienicy

    Mieszkanie w łódzkiej kamienicy

  • Klasyka z kolorem w Gdańsku

    Klasyka z kolorem w Gdańsku

  • Dom pod Warszawą

    Dom pod Warszawą

  • Niezwykły bar w Maladze inspirowany latami 20-tymi

    Niezwykły bar w Maladze inspirowany latami 20-tymi

  • 21,3 m2 w Warszawie

    21,3 m2 w Warszawie

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Apartamentowce w Szczyrku

    Apartamentowce w Szczyrku

  • Architektura szczera do bólu: rozmowa z Robertem Koniecznym

    Architektura szczera do bólu: rozmowa z Robertem Koniecznym

  • Mieszkania w wiszących kapsułach

    Mieszkania w wiszących kapsułach

  • Najbardziej wysunięty na północ hotel świata

    Najbardziej wysunięty na północ hotel świata

  • Niezwykła chatka nad norweskim jeziorem

    Niezwykła chatka nad norweskim jeziorem

NAJNOWSZE

  • Szopka od Banksyego

    Szopka od Banksy'ego

  • Virgil Abloh stworzył kolekcję inspirowaną sztuką Leonarda da Vinci

    Virgil Abloh stworzył kolekcję inspirowaną sztuką Leonarda da Vinci

  • Artystyczny mural na Targówku

    Artystyczny mural na Targówku

  • Banksy prezentuje nowy mural

    Banksy prezentuje nowy mural

  • IKEA na Black Friday: zadbaj o rzeczy, by zostały z Tobą „Na dłużej”

    IKEA na Black Friday: zadbaj o rzeczy, by zostały z Tobą „Na dłużej”

NAJNOWSZE

  • 89 by Qπш Robert Kupisz - kolekcja Zima 2020/21

    89 by Qπш Robert Kupisz - kolekcja Zima 2020/21

  • Rado True Thinline Gem: Inma Bermudez dla Rado

    Rado True Thinline Gem: Inma Bermudez dla Rado

  • Energia letniego romansu Affair

    Energia letniego romansu Affair

  • Pierwsza polska marka, która stworzyła buty ze skóry ananasa oraz z kaktusa

    Pierwsza polska marka, która stworzyła buty ze skóry ananasa oraz z kaktusa

  • Chanel i Dior otworzą butiki w Polsce?

    Chanel i Dior otworzą butiki w Polsce?

NAJNOWSZE

  • Zaskakująca metamorfoza targowiska w Orłowie

    Zaskakująca metamorfoza targowiska w Orłowie

  • Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

    Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

  • Loft w Tel Avivie

    Loft w Tel Avivie

  • Zielone oazy

    Zielone oazy

  • Ikony polskiego designu powracają!

    Ikony polskiego designu powracają!

NAJNOWSZE

  • Przenośny piec, który łączy w sobie funkcje barbecue, grilla i pieca do pizzy

    Przenośny piec, który łączy w sobie funkcje barbecue, grilla i pieca do pizzy

  • Bananatex® — pierwszy materiał wykonany z bananów

    Bananatex® — pierwszy materiał wykonany z bananów

  • MicroLED, QLED 8K i The Sero, czyli telewizory Samsung na CES 2020

    MicroLED, QLED 8K i The Sero, czyli telewizory Samsung na CES 2020

  • Świat w kolorach Pantone

    Świat w kolorach Pantone

  • Tetris ze skrzynek

    Tetris ze skrzynek

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Wystawy, goście, debaty – szczegóły programu ARENA DESIGN 2020

    Wystawy, goście, debaty – szczegóły programu ARENA DESIGN 2020

  • Twórcza dekonstrukcja. Wernisaż wystawy Sashy Knezevica

    Twórcza dekonstrukcja. Wernisaż wystawy Sashy Knezevica

  • IKEA na Black Friday: zadbaj o rzeczy, by zostały z Tobą „Na dłużej”

    IKEA na Black Friday: zadbaj o rzeczy, by zostały z Tobą „Na dłużej”

  • Warszawa stolicą plakatu!

    Warszawa stolicą plakatu!

  • Przewaga dzięki designowi

    Przewaga dzięki designowi

Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie Przytulne mieszkanie na Mokotowie

źródło: Zdjęcia: Artur Jarosz/ trzykropy.
Metraż: 100m2
Lokalizacja: Mokotów, Warszawa
Projekt: www.wzstudio.pl |

Zdjęcia na pełnym ekranie

Przytulne mieszkanie na Mokotowie

Dziś zapraszamy do przestronnego mieszkania na warszawskim Mokotowie. Na niemal 100 metrach kwadratowych udało się stworzyć przestronne wnętrze dla rodziny z dzieckiem. Ogromnym atutem jest duża ilość miejsca do przechowywania, a dziecięcy pokój to prawdziwa wisienka na torcie!

Za projekt odpowiada Małgorzata Liebhart z pracowni WZ Studio. Dużym wyzwaniem dla architektki był układ funkcjonalny: - „Bardzo cenię sobie detale i dobry design, ale wychodzę z założenia, że na pierwszym miejscu jest funkcjonalność, a dopiero potem design. Dlatego właśnie mieszkanie zostało tak zaprojektowane, aby było jak najwięcej szaf i schowków.” - opowiada projektantka. Dokonano licznych wyburzeń, m.in. zrezygnowano z wc przy wejściu i otwarto całą przestrzeń, tak aby salon był większy. Dzięki temu można było pozwolić sobie na zrobienie wyspy. Ważnym założeniem projektowym była duża ilość blatu roboczego. Z racji, że kuchnia jest otwarta na salon, istotne było zrobienie wielu szafek, aby móc szybko sprzątnąć bałagan.

Istotne było, aby wnętrze było charakterystyczne , ale na tyle neutralne, żeby stanowiło bazę do zmiany klimatu pomieszczeń. Dzięki temu z łatwością można zmienić wygląd wnętrza i np. udekorować je pod kątem świąt zmieniając jedynie dodatki.

Ciekawy jest także mebel pod TV – to stara szafka z czasów PRL. - „Sama zdejmowałam z niej lakier, olejowałam, dodałam czarne akcenty i zmieniłam uchwyty.” - opowiada Małgorzata. Przy projekcie, architektka inspirowała się trochę stylem art nouveau, amerykańskim i francuskim. Jak mówi, wyszedł dość eklektyczny miks. Istotnym elementem projektu są liczne lustra, dzięki temu wnętrze wydaje się większe.

Jednym z ważniejszych założeń projektowych było zastosowanie koloru zielonego, dlatego właśnie pojawia się on w sypialni i jednej z łazienek. Ważnym elementem w mieszkaniu jest stół – musiał być z litego drewna, ale miał mieć także delikatną formę.

- „Dużą uwagę także przywiązuję do lamp – każda z nich miała być wyjątkowa i charakterystyczna. Wyzwaniem było, aby je ze sobą połączyć, tak aby były spójne. W salonie mamy zarówno lampy punktowe (spoty), wiszące nad stołem, żyrandol, kinkiet i lampy nad wyspą.” - opowiada projektantka.

Tapeta w łazience z małpami to zabawny element wnętrza – w przyszłości będzie to łazienka dziecka. Nad drzwiami w sypialni widać drewnianą chwyto-tablicę, na której inwestor ćwiczy chwyty wspinaczkowe.






siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage    PL EN