TA STRONA UŻYWA COOKIES...


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim systemie.
Więcej informacji w naszej "polityce prywatności"
Wystawa plakatów w LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk
  • labelworld
  • dizajn
  • wnętrza
  • architektura
  • sztuka
  • moda
  • wywiad
  • lifestyle
  • wydarzenia

NAJNOWSZE

  • LABEL #37 Świętuj z nami rajskie 7 lat!

    LABEL #37 Świętuj z nami rajskie 7 lat!

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Wrocław Stare Miasto

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Wrocław Stare Miasto

  • 100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

    100 lat Bauhausu z polskimi ilustratorami

  • Tomek Kuczma podsumowuje 7 lat designu z magazynem LABEL

    Tomek Kuczma podsumowuje 7 lat designu z magazynem LABEL

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Poznań

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Poznań

NAJNOWSZE

  • Katalog IKEA 2020

    Katalog IKEA 2020

  • Polska artystka tworzy kolaże dla Hermès

    Polska artystka tworzy kolaże dla Hermès

  • Wyjątkowa kolekcja Krystyny Łuczak-Surówki dostępna na yestersen!

    Wyjątkowa kolekcja Krystyny Łuczak-Surówki dostępna na yestersen!

  • Pierwszy kreatywny projekt AHEC z udziałem polskiego projektanta

    Pierwszy kreatywny projekt AHEC z udziałem polskiego projektanta

  • Rado - Le Corbusier, hołd dla legendy designu

    Rado - Le Corbusier, hołd dla legendy designu

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Malarskie mieszkanie w stonowanych barwach

    Malarskie mieszkanie w stonowanych barwach

  • Przytulny minimalizm

    Przytulny minimalizm

  • Hygge po szwedzku

    Hygge po szwedzku

  • Natura w mieszkaniu w sercu Barcelony

    Natura w mieszkaniu w sercu Barcelony

  • Klasyka z nowoczesnym akcentem

    Klasyka z nowoczesnym akcentem

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Restauracja w lesie

    Restauracja w lesie

  • Domki zbudowane wokół drzewa

    Domki zbudowane wokół drzewa

  • Malowniczy kompleks u wybrzeży Norwegii

    Malowniczy kompleks u wybrzeży Norwegii

  • Okrągły domek pośród natury

    Okrągły domek pośród natury

  • Pływający wieżowiec usunie śmieci z oceanów

    Pływający wieżowiec usunie śmieci z oceanów

NAJNOWSZE

  • Rzeźbiarka wciągnęła rzeźbę konia na tatrzański szlak

    Rzeźbiarka wciągnęła rzeźbę konia na tatrzański szlak

  • W Szczecinie powstała mozaika z ceramicznych resztek

    W Szczecinie powstała mozaika z ceramicznych resztek

  • Nowe murale w Łodzi

    Nowe murale w Łodzi

  • Świat pełen błyskotek

    Świat pełen błyskotek

  • W warszawskim metrze zamiast reklam są prace polskich artystów

    W warszawskim metrze zamiast reklam są prace polskich artystów

NAJNOWSZE

  • Odzieżowe POLE - grzeczne sukienki dla anarchistek

    Odzieżowe POLE - grzeczne sukienki dla anarchistek

  • Anna Purna - “Prostota jest pochwałą ekspresji”

    Anna Purna - “Prostota jest pochwałą ekspresji”

  • Kurtka, która odbija każdy kolor

    Kurtka, która odbija każdy kolor

  • Kolekcja ORSKA inspirowana owocami morza

    Kolekcja ORSKA inspirowana owocami morza

  • Streetwaer od Marimekko

    Streetwaer od Marimekko

NAJNOWSZE

  • Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

    Siła mocnych kolorów i kształtów. Rozmowa z Aleksandrą Morawiak

  • Loft w Tel Avivie

    Loft w Tel Avivie

  • Zielone oazy

    Zielone oazy

  • Ikony polskiego designu powracają!

    Ikony polskiego designu powracają!

  • Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

    Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

NAJNOWSZE

  • Przenośny wskaźnik jakości powietrza

    Przenośny wskaźnik jakości powietrza

  • Przytulny minimalizm

    Przytulny minimalizm

  • Facebook otwiera kawiarnie z darmową kawą

    Facebook otwiera kawiarnie z darmową kawą

  • Warszawa jak Hollywood. Jeden z mieszkańców postuluje stworzenie ogromnego napisu

    Warszawa jak Hollywood. Jeden z mieszkańców postuluje stworzenie ogromnego napisu

  • Samoczyszcząca się butelka

    Samoczyszcząca się butelka

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

NAJNOWSZE

  • Piknik Architekta…nowy projekt w świetnym stylu!

    Piknik Architekta…nowy projekt w świetnym stylu!

  • Pierwszy kreatywny projekt AHEC z udziałem polskiego projektanta

    Pierwszy kreatywny projekt AHEC z udziałem polskiego projektanta

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Poznań

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Poznań

  • Domoteka wychodzi na miasto – Letnia Strefa Domoteki w Miami Wars

    Domoteka wychodzi na miasto – Letnia Strefa Domoteki w Miami Wars

  • Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk

    Wystawa plakatów LABEL Magazine x Bauhaus | PURO Hotel Gdańsk

Sukces polskich projektantów w międzynarodowym konkursie Sukces polskich projektantów w międzynarodowym konkursie

źródło: materiały prasowe

Zdjęcia na pełnym ekranie

Sukces polskich projektantów w międzynarodowym konkursie

Pracownia architektoniczna Gierbienis + Poklewski zdobyła wyróżnienie w międzynarodowym konkursie na projekt kaplicy dla społeczności Rukomo - Rwanda Chapel organizowanym przez YAC - Young Architects Competitions, stowarzyszenie, którego celem jest promowanie konkursów architektonicznych wśród młodych projektantów.

Sakralny charakter obiektu i malownicza lokalizacja pozwoliły architektom stworzyć koncepcję, która pozostając bliska warunkom regulaminu idealnie wpasowała się w ideologię projektową pracowni, odnosząc się zarówno do potrzeb człowieka, jak i poszanowania środowiska. Temat i lokalizacja stworzyły możliwość wdrożenia w proces projektowym założeń związanych z projektowaniem biofilicznym. Biofilia w najprostszym rozumieniu oznacza poszukiwanie połączenia pomiędzy ludźmi, a naturą, a architektura odbierana powinna być w sposób w większym stopniu emocjonalny niż jedynie fizyczny.



Architekci swój projekt opisują hasłem „pomiędzy”, wskazując nie tylko na zależności formalne, ale także ideowe podejście do relacji, które ma wywołać budynek. Relacji pomiędzy człowiekiem, a Bogiem, człowiekiem, a naturą i pomiędzy samymi ludźmi.

Iglasty las wzgórz Rukomo był inspiracją do stworzenia unikalnego założenia placów, które wpisane są w naturalny krajobraz. Zamknięte w okręgach amfiteatr, ogród upraw i kaplica z zakrystią tworzą kompozycję form zawieszonych pomiędzy światami przyrody, a człowieka. To, co tworzy natura i to, co tworzy człowiek spotyka się w symbiozie. W trawiasty pagórek wpisany jest amfiteatr, ogród łączy człowieka z dobrami natury, a kaplica, z lewitującym ponad symbolicznym dachem, jest schronieniem dla człowieka choć przyroda nadal wdziera się do wnętrza. Gdzie jest więc wnętrze, a gdzie zewnętrzne? Gdzie jest człowiek, a gdzie natura? Gdzie jest Bóg? Granica jest tutaj zatarta.

Kaplica wpisuje się w założenia architektury symbolicznej, podkreślając swój punkt wyjścia w pierwotnej świątyni - idei rotundy. Oparta na planie koła, budowla o układzie centralnym była wyborem najprostszym, jednocześnie najczystszym. Jej prostota do dnia dzisiejszego pozostaje atutem, szczególnie, gdy szukamy równowagi i harmonii, jakiej potrzebuje wspólnota Rukomo. Zaprojektowaliśmy tylko jeden rząd siedzeń zdolny do pomieszczenia oczekiwanej liczby 100 wiernych by tym mocniej podkreślić równoważną relację przestrzenną każdej osoby z ołtarzem, a więc i z Bogiem. Rozmiary obiektu również pozostają symboliczne. Liczby w Biblii często mają dodatkowe znaczenie. Rzut kaplicy wykonany jest w oparciu o promień 12 m i jest to 12 apostołów, dach podpiera 12 słupów, a 4 m wysokości obiektu to 4 ewangelistów.



Centralny ołtarz skupia uwagę, będąc centrum założenia. Jednocześnie dodatkowo jego ranga wzmocniona jest słupem światła, który przenika przez jedyny otwór w dachu. Dach w formie stalowego talerza, wspieranego na słupach poprzez polerowaną teksturę dematerializuje otoczenie, cały czas jednak wisząc nad skupionymi na modlitwie ludźmi. Jego spadek jest niewielki przez co umożliwia zatrzymanie się na nim wody i widziany z góry stwarza dodatkowe wrażenia wizualne, odbijając widok chmur - symboliczny zwrot ku Bogu. Przeszklone ściany umożliwiają ciągły i bezpośredni kontakt z krajobrazem. We wnętrzu pojawia się dodatkowa przestrzenna forma okręgów, która nawiązuje do symboliki dekoracyjnej sztuki Rwandy, ale również kojarzy się z symbolem spirali, odniesieniem do form świata natury i sacrum.

Jest to drugie wyróżnienie w konkursie organizowanym przez YAC. W 2018 r. pracowania Gierbienis + Poklewski zdobyła 2 nagrodę w konkursie "Pinocchio Children's Library” na projekt nowej biblioteki inspirowanej przygodami Pinokia w mieście Collodi we Włoszech.




siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage siteimage    PL EN